Dok Iran na televiziji paradira zarobljene Britance, Vijeće sigurnosti UN "duboko zabrinuto"

Dok Iran na televiziji paradira zarobljene Britance, Vijeće sigurnosti UN "duboko zabrinuto"

SPOR oko 15 britanskih mornara i marinaca zarobljenih od strane Irana u Perzijskom zaljevu postaje ne samo velika diplomatska kriza, nego i eskalira i u otvoreni propagandni rat Britanije i Irana.

Tako je Al-Alam, iranska TV-postaja na arapskom jeziku, objavila kako će emitirati snimke na kojima zarobljeni Britanci priznaju kako su ušli u iranske teritorijalne vode.

Britanske vlasti sve vrijeme inzistiraju kako su se mornari i marinci, čija su dva gumenjaka prije nekoliko dana opkolili brodovi mornaričkog krila  iranske Revolucionarne garde, nalazili u iračkim teritorijalnim vodama, odnosno obavljali redovitu kontrolu nad indijskim teretnim brodom osumnjičenim za krijumčarenje.

Iranci su na te tvrdnje reagirali tiskovnom konferencijom na kojoj je general Satareh predočio zaplijenjene GPS-uređaje koji, prema njegovim riječima, dokazuju kako su Britanci ušli u iranske vode.

Karta koja opisuje incident, predočena od strane iranskih vlasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija je najavila da će "pojačati pritisak" kako bi se zarobljeni mornari pustili, ali je pokušaj da za taj zahtjev isposluje podršku u Vijeću sigurnosti UN propao. Umjesto zahtjeva za neodložno oslobađanje je Vijeće - na sugestiju Rusije, koja se drži iranskim saveznikom - izrazilo "duboku zabrinutost" zbog cijelog slučaja. Dio članova Vijeća, pak, drži da ipak nije posve jasno da su Britanci uistinu operirali samo u iračkim teritorijalnim vodama.

U međuvremenu je turski premijer Recep Tayyip Erdogan vodio razgovore s iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom u kojem je iranski čelnik "spreman razmisliti" o puštanju barem jednog člana zarobljene grupe - 26-godišnje žene-mornara Faye Tourney.

Faye Tourney je, inače, navodno napisala pismo roditeljima u kojima traži da se britanske snage trebale povuku iz Iraka. Te su tvrdnje izazvale bijes u dijelu britanske javnosti, odnosno bojazni da bi zarobljenici mogli biti predmetom ispiranja mozga i mučenja, nalik na ono koje su komunistički sjevernokorejski i kineski vojnici provodili nad zarobljenim zapadnim vojnicima u korejskom ratu 1950-ih.

D.A.

Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara