Dok Kadijević šakom i kapom dijeli intervjue po Moskvi, ministrica Lovrin "prijeti" lociranjem

IAKO se jučer na HRT-u, po svemu sudeći, nisu mogli dogovoriti je li intervju s Veljkom Kadijevićem održan, ili će tek biti, kao ni hoće li i kada biti emitiran, danas je u Dnevniku spomenute televizije emitiran dio intervjua s posljednjim saveznim sekretarom za narodnu obranu bivše Jugoslavije i zapovjednikom snaga JNA koje su 1991. godine ratovale u Hrvatskoj.

Intervju s Kadijevićem, za kojim je Hrvatska izdala nalog za uhićenje u ožujku ove godine, snimljen je jutros u Moskvi, a s njim je razgovarao novinar Josip Šarić, za kojega nam je jučer rečeno da je u Moskvi, "ali nekim drugim povodom".

Kadijević je, prema vlastitom priznanju, u Moskvu otišao iz Srbije 2000. godine, nakon što su se za njega zainteresirali haški tužitelji. Od ruskih je vlasti dobio azil, a u intervjuu za HTV ovaj osumnjičenik za ratne zločine počinjene nad Hrvatima, brani svoju ulogu u agresiji nad Hrvatskom (za koju kaže da je nije bilo), kao i svoju ulogu u JNA.

Kadijević ističe kako ne priznaje Haški sud, za kojega je i u intervjuu, jučer emitiranom na RTS-u, kazao kako se ne radi o sudu za ratne zločine, nego o "političkom" sudu.

"Kakva je predstava o meni u Hrvatskoj, to je meni poznato", započinje Kadijević razgovor sa Šarićem, te nastavlja kako se radi o "potpuno negativnoj predstavi", koja, međutim, nije jedina.

"Imam, također, negativnu predstavu u Srbiji od strane srpskih nacionalista. Znači i u Hrvatskoj i u Srbiji", objašnjava Kadijević, te dodaje kako ga srpski nacionalisti smatraju veleizdajnikom "jer smatraju da je trebao iskoristiti mogućnost da Hrvatsku fizički uništi". Kadijević pritom odbacuje mogućnost da je JNA na Hrvatsku izvršila agresiju.

"U Hrvatskoj sam pojam zla ili ratni zločinac", kaže Kadijević  te još jednom ponavlja ono što je rekao i u intervjuu za RTS: "Vi mi možda nećete vjerovati, ali  za Ovčaru sam doznao kada sam već bio u mirovini".

Identificirati, locirati, uhititi i transferirati na Lovrinkin način

Kadijeviću ovo nije prvo pojavljivanje u medijima. Najprije je jedan hrvatski internet portal objavio intervju s njim, međutim bez ikakvog vidljivog dokaza da je intervju doista i održan. Zatim se nedavno, prema izvještajima nekih medija, pojavio na promociji svoje knjige "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije" u Moskvi.

Nedugo nakon toga hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pompozno najavljuje kako "Hrvatska sada zna gdje se odbjegli ratni zločinac nalazi i dodaje kako će uskoro biti zatraženo njegovo izručenje".

Nekoliko mjeseci nakon toga, Kadijević Hrvatskoj još jednom nabija rogove pa se pojavljuje u čak dva intervjua, od kojih jedan biva snimljen od strane hrvatske televizije.

Budući da svaka Kadijevićeva pojava u javnosti redovito iziskuje i reakciju nadležnih organa vezano za pitanje kada će konačno odgovarati za ono za što ga se tereti, danas se oglasila ministrica pravosuđa Ana Lovrin, ponovivši ono što je Mesić rekao prije nekoliko mjeseci.

Hrvatski MUP je, podsjetimo , 21. ožujka ove godine izdao nalog za uhićenje Kadijevića zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva, a dva dana poslije učinio je to i  Interpol.

I dok Kadijević javno u Moskvi šakom i kapom dijeli intervjue, naša Alisa u Zemlji čudesa, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, danas poručuje: Ako je točno da Kadijević živi u Rusiji, od ruske policije očekujemo da ga uhiti.

Da apsurd bude veći, u medijima su se pojavile i špekulacije kako Kadijević na temelju svoje priče masno zarađuje, počevši od promocije svoje knjige, do intervjua za koje se otimaju televizijske kuće diljem bivše Jugoslavije.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara