Dok su naši zastupnici prodavali plaže, estonski su mijenjali svijet - dopustili robote na ulicama

Dok su naši zastupnici prodavali plaže, estonski su mijenjali svijet - dopustili robote na ulicama

Foto: Twitter/Starship Technologies

ROBOTE-dostavljače tvrtke Starship Technologies sve je češće moguće vidjeti na ulicama brojnih američkih gradova, a vlade diljem svijeta sve su otvorenije prema ideji da im omoguće rad i na svojim ulicama.

Vlade Virginije i Idahoa nedavno su i službeno odobrile malenim robotima da obavljaju poslove dostave hrane na svojim ulicama, a sada je Estonija postala prva država Europske unije koja je učinila isto, javlja Engadget.

Prijedlog je u estonskom parlamentu izglasan jednoglasno, s 86 glasova za. Time je Estonija postala prva država Europske unije koja je odobrila robotima-dostavljačima djelovanje na svojim ulicama.

O kakvom se robotu radi?

Naravno, postoje određeni uvjeti. Roboti-dostavljači ne smiju biti viši od jednog metra niti duži od 1,2 metra te ne smiju težiti više od 50 kilograma. Prednji i stražnji dio robota mora biti bijele boje, a stražnji dio također mora imati crvena svjetla i reflektore kako bi roboti bili uočljiviji u mraku.

Činjenica da je Estonija prva država Europske unije koja je izglasala odobrenje za robote na svojim ulicama nije iznenađujuća. Estonija se već pokazala kao tehnološki iznimno napredna zemlja. Podsjetimo, radi se o zemlji u kojoj možete puniti električne automobile gotovo bilo gdje, glasati online na parlamentarnim izborima i postati "online građanin" bez da uopće živite u toj zemlji.

I dok je Estonija jedna od mnogih zemalja koje postaju potpuno otvorene za ovu ideju, neke su skeptične. Primjerice, gradonačelnik San Francisca je nedavno predložio da se robotima zabrani kretanje pločnicima jer predstavljaju opasnost za javnu sigurnost.

Što su naši zastupnici radili dok je Estonija napredovala?

Estonski zastupnici o ovom su pitanju glasali prije otprilike dva tjedna, 86 ih je glasalo za, niti jedan protiv.

A čime su se u to isto vrijeme bavili zastupnici u Hrvatskom saboru?

Glasali su o prodaji otoka i plaža, odnosno o novom Zakonu o koncesijama. Za zakon o koncesijama glasalo je 77 zastupnika, četvero ih je bilo protiv. Dok je Estonija napredovala, naši su zastupnici prodavali plaže, otoke i budućnost vaše djece.

>> Ovo su ljudi koji su prodali plaže, otoke i budućnost vaše djece

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara