Dokaz broj 10: Predviđeni troškovi gradnje autocesta probijeni za 1,5 milijardi kuna!

Tekst: P.Vidov
Foto: Index


ZA DOSAD završene radove na autocestama HAC je ukupno platio 19.900.504.026,3. U ovu cifru uključeni su radovi na dionicama Bosiljevo - Čvor Sv.Rok, Čvor Sv.Rok - Dugopolje, Rupa - Žuta Lokva, Zagreb - Bregana, Zagreb - Goričan, Zagreb - Lipovac i Zagrebačka obilaznica, te dionice koji se u spisu "Okončani ugovori o građenju pravaca" vode pod egidom "Više pravaca total".

> Tema: Index otkriva afere HAC-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se tome pridodaju i radovi na Istarskom ipsilonu i dionici Zagreb - Macelj (koja je dana u koncesiju), svota bi se popela na 20,2 milijarde kuna. No, trenutno nas zanimaju samo radovi na dionicama koje su u nadležnosti HAC-a, a iz spomenutog dokumenta se vidi da je na njih potrošeno čak 1.503.213.008,03 kuna više od planiranog, što znači da financijski aneks iznosi oko 7 posto!

Navedenih 1,5 milijardi kuna je ukupna svota koja je izvođačima uplaćena zbog dodatnih troškova koji javnim natječajima nisu bili predviđeni! Stručnjaci iz HAC-a s kojima smo razgovarali kažu da je to očit znak nestručnosti projektanta ili ciljano izvlačenje novca od države, s obzirom da izvoditelji radova na terenskim radovima u praksi pokušavaju uštedjeti, a ne napraviti dodatan trošak.

Primjera radi, samo je za te dodatne, nepredviđene radove izvođačima plaćeno više novca nego što je ukupno potrošeno na izgradnju 97 kilometara dionice Zagreb - Goričan, koja je koštala 1.270.623.752,6 kuna, ili 274 kilometra dionice Zagreb - Lipovac, na što je potrošeno 1.022.072.910,26 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara