Dokaz broj 8: Čvor Vučevica kraj Sanaderova rodnog sela osigurao Žužulima milijunske poslove s HAC-om

Tekst: P.Vidov
Foto: Index


STALNI kooperant HAC-a Skladgradnja je postala zahvaljujući famoznom čvoru Vučevica, koji s autocestom A1 spaja Dugobabe, rodno mjesto Ive Sanadera. Iako u Dugobabama živi tek par stotina ljudi, među kojima mnogi nose prezime bivšeg premijera te iako su stručnjaci upozoravali da taj čvor nema smisla graditi, on je ipak napravljen, a posao je (bez javnog natječaja) pripao braći Slavenu i Jozi Žužulu, odnosno Skladgradnji.

> Akcija Indexa: Pomozimo Kalmeti da smjeni Upravu HAC-a

> Tema: Index otkriva afere HAC-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to prvi među brojnim unosnim poslovima koje je Skladgradnja dobila od HAC-a pa se firma u međuvremenu proširila gotovo nevjerojatnom brzinom. Što nije nerealno, kad se uzmu u obzir cifre koje im je HAC plaćao za obavljanje radova koje su Hrvatske autoceste, prema tvrdnjama šefa Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića, uz znatno manji trošak mogle obaviti i same, a ranije su kooperantima za njih plaćali i do 11 puta manje iznose.

Radi se, naravno, o famoznom bojanju tunela Sveti Rok i Mala Kapela za koje je Skladgradnji ukupno plaćeno 43,4 milijuna kuna (prosječno 10,9 milijuna po cijevi). Isti taj posao je 2003. godine obavljala firma Brezovica Gradnja koja je jednu cijev tunela Sveti Rok obojila za milijun kuna. Moglo je bojanje tunela HAC koštati i dodatnih 8,1 milijuna kuna, koliko je Skladgradnja kasnije zaračunala za vantroškovničke radove, ali od tog se posla naprasno odustalo nakon što je priča iscurila u javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara