Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa

Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
Ilustracija: EPA

DOLAR je danas oslabio prema jenu i švicarskom franku u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da je širenje koronavirusa potaknulo strah od recesije, natjeravši trgovce na kupnju imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.

Dolar je prema jenu oslabio 0,88 posto, skliznuvši na 108,61 jen. Bio je na gubitku i prema švicarskom franku, i to 0,1 posto, te se njime trgovalo po 99,65 centima.

Euro je pak oslabio prema dolaru, i to 0,17 posto, skliznuvši na 1,0979 dolara.

Epidemija koronavirusa

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 98,50 bodova.

Nade da će epidemija koronavirusa biti ograničena na Kinu ustuknule su ovog tjedna pred strahom od širenja zaraze na cijeli svijet. Mjere obuzdavanja virusa poremetile su nabavne lance, svjetsko gospodarstvo i financijska tržišta.

U takvim je uvjetima ojačala potražnja za valutama koje ulagači smatraju sigurnim utočištima u nesigurnim vremenima, poput jena i švicarskog franka.

Trgovci su počeli prodavati i valute blisko povezane s mogućom recesijom pa je australski dolar, uvelike oslonjen na rast kineskog i globalnog gospodarstva, potonuo jedan posto prema američkom imenjaku, na 65,04 američka centa, najnižu razinu u 11 godina.

"Virus je temeljito uzdrmao globalna tržišta", konstatira Marc-Andre Fongern iz Fongern Global Forexa.

Cijene dionica padaju

"Cijene dionica padaju a u doglednoj budućnosti očajno loši ekonomski podaci vjerojatno će biti pravilo, a ne iznimka. Zato su trgovci i dalje skloni jenu", zaključuje Fongern.

Trgovci sada pozorno prate središnje banke, uključivši u cijene valuta procjenu da će američki Fed već ovog proljeća spustiti ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda kako bi ublažio moguće posljedice epidemije u gospodarstvu.

Fed će najvjerojatnije napraviti "bar dio onoga što su tržišta uračunala u cijene za drugo tromjesečje ove godine", smatraju analitičari MUFG-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara