Dolar u blagom plusu pred Trumpov govor o stanju nacije

Dolar u blagom plusu pred Trumpov govor o stanju nacije
Foto: EPA

TEČAJ dolara blago je ojačao prema košarici drugih značajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori fokusirani na govor američkog predsjednika Donalda Trumpa o stanju nacije koji bi im mogao dati neke smjernice.

Dolarov indeks koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju bio u blagom plusu od 0,1 posto, na 95,98 bodova.

Eurom se pritom trgovalo po uglavnom nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u ponedjeljak. Jutros mu je cijena tako iznosila 1,1438 dolara, što je ispod njezine najviše razine u tri tjedna, od 1,15145 dolara, koliko je u jednom trenutku dosegnula u trgovanju u četvrtak.

Dok su prinosi na američke državne obveznice porasli u prekonoćnom trgovanju zbog jačanja sklonosti riziku, trgovanje na valutnim tržištima ostalo je pak prilično prigušeno budući da mnoga azijska tržišta ne rade u ovom tjednu.

Investitori kažu da im je fokus sada usmjeren prema Trumpovu govoru o stanju nacije, koji je bio odgođen zbog djelomične blokade rada američkih državnih službi, a očekuju da bi mogao signalizirati napredak u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Kanadski dolar oslabio, dok je australski dolar ojačao

Britanskom funtom trgovalo se jutros po 1,3038 dolara, što znači da joj se cijena nije mijenjala u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. U ponedjeljak je bila izložena oscilacijama zbog neizvjesnosti u vezi s daljnjim razvojem situacije na planu izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Među valutama iz košarice šest značajnijih svjetskih valuta pod pritiskom je bio i kanadski dolar, koji je prema američkom jutros blago oslabio u kontekstu pada cijena nafte i jačanja američke prema drugim značajnijim valutama.

Australski je dolar, pak, ojačao prema američkom jer je australska središnja banka s prve ovogodišnje sjednice uputila poruke koje su upućivale u smjeru labavljenja monetarne politike manje nego što se očekivalo, premda je zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara