Dolar u padu treći tjedan zaredom u odnosu na košaricu valuta

Dolar u padu treći tjedan zaredom u odnosu na košaricu valuta
Foto: EPA

NA SVJETSKIM valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u posljednja dva tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,82 posto, na 96,451 bod.

Dolar je tako zabilježio najveći tjedni pad prema košarici najvažnijih svjetskih valuta u posljednjih mjesec dana.

Tečaj eura prema dolaru protekloga tjedna porastao je 0,28 posto, na 1,1281 dolar.

U odnosu na japansku valutu, pak, cijena dolara pala je 0,29 posto, na 107,19 jena. To je najviši tečaj jena u zadnja dva tjedna.

Rastu ulaganja u japanski jen i zlato zbog koronavirusa

Jen jača jer se s rastom broja novozaraženih od covida-19 u svijetu na međunarodnim deviznim tržištima protekloga tjedna ulagalo u sigurnije valute poput japanske.

Naime, podaci o broju zaraženih od covida-19 u SAD-u svakoga dana probijaju novi rekord. Samo u petak bilo je zaraženo čak 69.000 osoba.

Sada je u SAD-u broj zaraženih koronavirusom premašio 3 milijuna te je tako sada svaki stoti Amerikanac zaražen. Pritom u nizu saveznih država - u Kaliforniji, Idahou, Missouriju, Montani, Oklahomi, Teksasu i na Havajima brojka zaraženih doseže najviše razine zabilježene u jednom danu.

Novih skokova broja zaraženih ima i u azijsko-pacifičkim gradovima za koje se prije mislilo da su uspjeli obuzdati pandemiju, poput Tokija, Hong Konga i Melbournea.

"Zabrinutosti oko gospodarskog oporavka ulagače nagone da kupuju sigurniju imovinu poput jena i zlata", navodi Joe Manimbo, tržišni analitičar iz Western Union Business Solutionsa.

Gospodarstvo SAD-a vodi tešku borbu s posljedicama zatvaranja zbog pandemije

S druge strane, status dolara kao sigurne valute nagrizao je neočekivani pad proizvođačkih cijena u lipnju u SAD-u za 0,2 posto, što je pokazatelj koji govori kako se najveće svjetsko gospodarstvo teško bori s posljedicama zatvaranja zbog pandemije.

Padu dolara doprinijela je i u petak objavljena informacija iz tvrtke Gilead Sciences da uznapredovala klinička studija pokazuje da njezin antivirusni lijek remdesivir smanjuje rizik od smrti i znatno poboljšava stanje najteže oboljelih pacijenata od covida-19.

Kineski juan pak ojačao je jedan posto prema dolaru, na 7,0039 juana za dolar, što je blizu njegove najviše razine u posljednja četiri mjeseca, a rezultat je snažnog uzleta cijena dionica na kineskim burzama, na najvišu razinu u posljednjih pet godina.

Investitori su tako zanemarili diplomatske napetosti između Washingtona i Pekinga, fokusiravši se na poboljšanje kineske gospodarske situacije i njezin atraktivni tehnološki sektor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara