Dolar zbog Trumpovih izjava o pregovorima s Kinom pao na tržištu valuta, franak i jen ojačali

Dolar zbog Trumpovih izjava o pregovorima s Kinom pao na tržištu valuta, franak i jen ojačali
Ilustracija: 123rf
 
ŠVICARSKI franak i japanski jen danas su ojačali prema dolaru na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju nakon novih izjava američkog predsjednika, a euro je prema franku skliznuo na najniže razine u dva mjeseca zbog fokusa na situaciju u Italiji. 
 
Američka je valuta prema švicarskoj pritom oslabila 0,3 posto, a prema japanskoj 0,6 posto nakon što je sudionike tržišta na veći oprez nagnala najnovija izjava predsjednika Donalda Trumpa kako nije zadovoljan s najnovijim trgovinskim razgovorima između SAD-a i Kine, čime je prigušio optimizam ulagača oko napretka u trgovinskim pregovorima s Kinom. 
 
Istodobno, euro je prema franku oslabio 0,3 posto, na 1,1616 franaka za euro, najnižu razinu od 23. ožujka. Deprecijacijske pritiske na euro dodatno izazivaju politički rizici u Italiji, a vjerojatnost dolaska na vlast koalicijske vlade Pokreta 5 zvijezda i Lige podigla je od početka svibnja prinose na 10-godišnje talijanske državne obveznice za gotovo 0,60 postotnih bodova, od čega većinu u proteklih tjedan dana. 
 
Euro oslabio prema dolaru
 
Euro je jutros oslabio i prema dolaru, na 1,1781 dolara. Europsku valutu pogodila je objava slabih vijesti iz gospodarstva eurozone gdje je, prema podacima londonske istraživačke tvrtke Markit, u svibnju zabilježen najslabiji tempo rasta aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u posljednjih 18 mjeseci, pa je euro nakratko skliznuo na nove najniže razine prema dolaru u posljednjih šest mjeseci. 
 
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je u takvim okolnostima za 0,2 posto, na 93,76 bodova.
 
Trumpove izjave o američko-kineskim trgovinskim razgovorima u utorak su izazvale pad cijena dionica, a jačanje japanskog jena, koji postaje investitorima privlačniji za ulaganja u vrijeme tržišnih previranja, izazvano je većim neizvjesnostima na političkom i ekonomskom planu.  
 
Za nove smjernice ulagači će pratiti objavu zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke Fed na kojoj nisu mijenjane kamatne stope, a očekuju daljnje smjernice u vezi s kretanjem inflacije i tempom podizanja kamatnih stopa u SAD-u. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara