Domoljub Burić: Nisam huškao protiv Srba, zanima me tko je ukrao moj interni tekst i dao ga medijima!

"NIJE riječ o dopisu, pogotovo ne službenom, nego je riječ o komunikaciji, obliku razmišljanja, kojega sam uputio dvojici urednika zabavnog programa. Ovo je bila zamjena za usmenu komunikaciju, jer se nismo mogli sastati zbog poslovnih obveza", komentirao je direktor HTV-a Domagoj Burić svoj domoljubni urednički naputak, a kojemu je ovo ujedno i prvo javno očitovanje o slučaju.

Nastavio je kako tekst nije bio niti za internu, a ni za javnu objavu pa se pita tko ga je ukrao, kao i tko ga je poslao medijima.

"Nema u tekstu niti slova niti zareza koji bi navodio kako ja želim bilo što huškati. Iz pisma su jasne moje namjere", kazao je Burić.

Nastavlja kako je od emisije "30 u hladu" htio napraviti "nešto više, istaknuti ono što Hrvatsku čini posebnom".

S gnušanjem odbija sve insinuacije da je njegova namjera bila huškanje protiv "onih s druge strane Dunava".

Burić je, podsjećamo, svojim urednicima poslao naputak kako bi u svojim reportažama trebali biti domoljubniji te je od ekipe ljetnog projekta "30 u hladu" tražio da posljednju emisiju iz Vukovara i s Prevlake završe vatrometima i pjesmom "Moja domovina" u želji da "dečki s druge strane Boke Kotorske i Dunava dobro vide i čuju što se događa".

Tridesetak urednika ocijenilo je taj naputak neumjesnim, primitivnim i huškačkim te su zatražili očitovanje od Sutlića, Markote te Programskog vijeća HRT-a i HND-a.

Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak rekao je kako se slaže da bi o tome trebalo raspravljati.

Sutlić: Naputak je neodmjeren, ali ne radi se o kršenju zakona

Ali ne bez "druge strane" i samo na temelju novinskih napisa. Članica Vijeća Darinka Janjanin odustala je na kraju današnjeg zasjedanja Programskog vijeća od zahtjeva da se na dnevni red stavi i rasprava o spornom naputku direktora programa HTV-a.

Sadržaj naputka Vanja Sutlić, glavni ravnatelj HRT-a, okvalificirao je kao neodmjeren, ali je dodao kako ovdje nije posrijedi kršenje zakona.

"Držim da je prekršena cijela propisana procedura, zatražio sam očitovanja", kratko je prokomentirao Sutlić, izrazivši negodovanje što njemu još uvijek nije dostavljeno priopćenje HRT-vog ogranka HND-a, u kojem se iznose optužbe na Burićev račun.

Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara