Don Ivan Grubišić nudi izbornu alternativu: "Hrvatska je kao nasukani brod"

Foto: ilok-infocentar.net

DAN NAKON prosvjeda u više hrvatskih gradova o političkoj situaciji i korumpiranoj vlasti progovorio je i ugledni sociolog i svećenik don Ivan Grubišić.

U otvorenom pismu javnosti nudi alternativu današnjoj vlasti i oporbi, i to Savezom za građansku i etičku Hrvatsku. U pismu poziva da ga podrže sindikati, crkveni dužnosnici, udruge i inicijative građanskog društva kao i akademska populacija.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Pred nama su parlamentarni izbori, a Hrvatska je kao nasukani brod. Do toga nas je dovela nesposobna i kleptokratska klika dužnosnika i njihovih umreženih ortaka. Vrijeme je za korjenite promjene a ne za još jednu izbornu kozmetiku, prijevaru i laž. Ne smije biti "jednakijih" i politički privilegiranih. Oni koji su nas u ovakvo stanje doveli ne mogu nas iz njega izvući! Kod nas su i koalicija na vlasti i oporba ideološki sijamski bliznaci!

Potrebna su nam etička načela, posebno 'zlatno pravilo': 'Ne čini drugom što ne želiš da tebi drugi učini.'

Usuđujem se ponuditi organizacijsku platformu za okupljanje svih građana, udruga, inicijativa i pokreta u Savez za građansku i etičku Hrvatsku. Želimo pružiti alternativu, jer često čujemo: "Neću izaći na izbore jer nemam kome dati svoj glas!" Takvih je u Hrvatskoj skoro 60 posto. To je pogubna računica jer alternativu imamo i spremni smo s njom ići do kraja. Jasno, ako na izborima dobijemo Vaše povjerenje, Vaš glas preko neovisnih lista. Stoga pozivamo pojedince i sve organizirane građanske snage da zajednički, umjesto na ulicama, na izborima učinimo zaokret za bolju, demokratsku, pravnu i socijalnu državu. Želimo da Savez podrže sindikati, crkveni dužnosnici, udruge i inicijative građanskog društva kao i akademska populacija.

Ako na izborima naše liste nezavisnih kandidata dobiju Vaše povjerenje, obećavamo sljedeće:

I. Pristupiti odmah transparentnom popisu birača i hrvatskih branitelja, kako bi izbori bili legalni i legitimni što dosadašnji nisu bili

II. Promjenom Ustavnih zakona ili donošenjem novih smanjiti broj saborskih zastupnika na 75 do 80; ukinuti dvostruko pravo glasa nacionalnim manjinama, jer pred Zakonom svi moramo imati jednaka prava. Saborsku zastupničku čas obnašati dragovoljno uz plaćene putne troškove i dnevnice a sve druge povlastice dokinuti; saborske odbore sastaviti od kompetentnih i moralno pouzdanih ljudi. Isto treba provesti u ministarstvima.

III. Ograničiti broj saborskih mandata na dva kako se ne bi stvarala kasta povlaštenih i nedodirljivih. To bi se trebalo odnositi i na regionalne skupštine i općinska vijeća gdje bi tu čast obnašali volonterski. Politika je briga za opće dobro a ne za vlastiti ili stranački interes.

IV. Decentralizirati Hrvatsku i podijeliti je na tri do pet povijesnih regija; smanjiti broj općina i ustrojiti Mjesne urede koji će voditi matične knjige i uvid u popis poreznih obveznika. Općine koje ne mogu uzdržavati same sebe treba odmah dokinuti. Ostvariti zajednicu Općina unutar regija.

V. Regije moraju imati visoku autonomiju u pojedinim sektorima života i rada, a posebno treba decentralizirati financije, zdravstvo, školstvo, sudstvo itd. Regije se moraju policentrično razvijati.

VI. Zaustaviti prodaju nacionalnog blaga, prirodnih resursa, zemljišta, voda, banaka i nekretnina!

VII. Povezati iseljenu Hrvatsku kao sastavni dio hrvatskog korpusa!

VIII. Oduzeti nezakonito prigrabljenu imovinu i stvoriti od nje društveni fond za otvaranje novih radnih mjesta. Krađa društvenog vlasništva nema zastare. Ukradeno se mora vratiti.

IX. Revidirati mjesto vjerskih zajednica i njihovo plaćanje iz proračuna, pa ako treba, pokrenuti izmjenu Ugovora između Katoličke crkve i Vatikana kao i drugih vjerskih zajednica s hrvatskom Vladom, radi bahatog ponašanja i trošenja novca iz državnog proračuna, bez kontrole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara