Don Kaćunko iz Vojnog ordinarijata odlazi na Velebit: Ne mogu šutjeti

"MNOGIMA je poznato kako su moji javni istupi kao kancelara Vojnog ordinarijata i svećenika te suradnja s pojedinim medijima redovito izazivali različite komentare, negodovanja, otpore koji su uključivali čak i prijavu na policiju od pravnog tima jedne gay-udruge, tako da je mojim, sada već bivšim, nadređenima davno dozlogrdilo čitati ili slušati 'epitete' odnosno etikete kao što su: kontroverzan, redikul, skandalozno" ovim je riječima kontroverzni don Anđelko Kaćunko u otvorenom pismu objasnio javnosti svoju smjenu budući da je izbačen iz Vojnog ordinarija te će biti premješten u novu župu.

Zašuti ili otiđi

Don Kaćunko nije precizirao o kojoj je župi riječ tek je natuknuo kako je riječ o području Velebita. Don Kaćunko dugo vremena zabavlja hrvatsku javnost, a u posljednje vrijeme bio je u centru interesa kada se obrušio na pjevačicu Severinu Vučković, dok je u isto vrijeme javno davao podršku Nives Drpić prigodom njenog predstavljanja knjige. Štoviše Kaćunko je u posljednje vrijeme za svoju žrtvu odabrao i Jelenu Veljaču koja je po njemu imala preslobodne stavove.

"Dakle, sada ne trebam više bježati od gole istine pa ću otvoreno kazati da sam se odlučio na promjenu biskupije kad sam se našao pred izborom: potpuno zašutjeti ili otići! Budući da sam se mnogo puta i javno očitovao da ne mogu šutjeti odlučio sam se za "transfer igrača u drugi klub". Jer 'pisanje mi je u krvi'", stoji u otvorenom pismu Don Kaćunka u kojem objašnjava odlazak iz Vojnog ordinarijata dodajući kako je za Vojnu biskupiju i za Ministarstvo obrane njegov stil pisanja značio određeno opterećenje.

Plesao sam po rubu

"Moj stil, kao kancelara jedne biskupije, bio potpuno neuobičajen. Dakle, stjecajem okolnosti moj je javni rad izvan okvira koje ne preciziraju ni 'kanoni' ni 'točke posebnih pravilnik'  tijekom posljednjih pet godina ne samo bio u stalnom crescendu nego je često bio i delikatan 'ples po rubu'", kaže don Kaćunko dodajući da zahvaljuje pretpostavljenim za toleriranje do krajnjih granica.

"Odlazak iz Zagreba nakon 28 godina ne doživljavam uopće kao tužan odlazak ispod Sljemena, a još manje kao odlazak iz Hrvatske koja ni prostorno ni prometno uopće nije velika. Uostalom, komunikacijske tehnologije omogućile su nam čak i virtualnu bliskost pa se ni globalna udaljenost više ne doživljava kao hendikep. To više što sam, to sada mogu otkriti gotovo svih devet godina, a naročito posljednjih pet, stalno imao neki čudan osjećaj,  koji ni sam nisam znao protumačiti da sam na Ksaveru privremeno!", kaže na kraju don Kaćunko koji nije htio otkriti svoju novu župu dok je u pismu tek napisao kako je password "Velebit".

I.Ć.
Foto: V.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara