DORH ih istražuje zbog prikrivenog financiranja Todorića, a oni traže oprost dugova

DORH ih istražuje zbog prikrivenog financiranja Todorića, a oni traže oprost dugova

Foto: Hina, Fairtrade

TRGOVAČKI sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Fairtrade d.o.o, tvrtke Mihe Glavića, za koju DORH-ovi istražitelji u slučaju Agrokor sumnjaju da je bila prikriveni kreditor kako bi Ivica Todorić stekao povlaštene dionice Agrokora u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedne 100 milijuna eura.

U rješenju i prihvaćenom predstečajnom sporazumu Fairtradea navodi se i način podmirenja više skupina vjerovnika, zajedno s uvjetnim tražbinama, koji potražuju preko 300 milijuna kuna.

U prvoj skupini vjerovnika koji imaju neosigurane tražbine iz kreditnih poslova ističu se Raiffeisenbank i Splitska banka koje potražuju ukupno 22,5 milijuna kuna. No, prihvaćenim sporazumom Fairtrade će im u roku osam godina isplatiti umanjeni iznos od 10, 5 milijuna kuna, a ostatak duga pretvorit će se u tzv ''mezzanine'' s posebnim načinom naplate.

U drugoj skupini vjerovnika koji imaju mjenične regresne tražbine dug od 4,7 milijuna kuna društvu Prima ulaganja d.o.o bit će otpisan u vrijednosti 72,6 posto, odnosno 3,2 milijuna kuna, a ostatak će biti plaćen u roku od osam godina.

Četrdeset vjerovnika s neosiguranim tražbinama u iznosu od 1,6 milijuna kuna bit će namireni u roku od 12 mjeseci, ali bez isplate kamata. Tražbine povezanog društva AWT Internationala, kojem je, kao i Fairtradeu, na čelu Miho Glavić, u iznosu od 40,9 milijuna kuna će, kako se navodi, prestati pripajanjem Fairtradea u roku godinu dana od pravomoćnosti navedenog sudskog rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tražbina predsjednika uprave Fairtradea Mihe Glavića kojom od svoje tvrtke traži čak 24,7 milijuna kuna ''namirit će se pretvaranjem tražbina u kapitalne rezerve dužnika'' u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti sudskog rješenja.

U šestoj skupini vjerovnika u kojoj se kao uvjetne tražbine ističu potraživanja pet banaka i B2 Kapitala d.o.o u ukupnom iznosu od čak 207 milijuna kuna navodi se kako će ''tražbine prestati pripajanjem dužnika AWT Internationalu u roku od jedne godine od pravomoćnosti rješenja''.

Veze s Todorićem

Prema pisanju medija u istrazi protiv Todorića i njegovih menadžera našla se i transakcija otkupa dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je ušla u vlasničku strukturu tog koncerna 2006., a u kojoj se spominje Fairtrade i povezano društvo AWT International. Istražitelji tvrde da je Todorić za sebe otkupio te dionice novcem izvučenim iz Agrokora kada je, sedam godina nakon vlasničkog ulaska EBRD, otkupio većinu Agrokorovih dionica u posjedu EBRD-a za okvirno 100 milijuna eura.

No ta je transakcija, prema sumnjama istražitelja, načinjena na štetu Agrokora jer je Ivica Todorić, umjesto svojim novcem, financiranje navodno osigurao putem prikrivenih tvrtki AWT International i Fairtrade koje je kasnije podmirio Agrokor.

Iz Fairtradea su potvrdili sudjelovanje u otkupu i prodaji dionica Agrokora, ali su isticali da je transakcija dogovorena u ''cilju potpore akvizicije Mercatora'' te da je provedena transparentno i u skladu s propisima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara