DORH istražuje dvojicu pilota zbog sudara MiG-ova

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev protiv Igora Trošelja i Marijana Kudlika, dvojice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji su pilotirali MiG-ovima koji su se srušili nedaleko od Slunja.

Podsjećamo, na nedavnoj konferenciji za tisak objavljeno je da MiG-ovi nisu pali zbog kvara, već su se sudarili i to zbog nepažnje pilota. DORH dvojicu pilota tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

"Osnovano se sumnja da su 23. rujna 2010. od 12,30 do 12,48 sati - na području vojnog poligona Eugen Kvaternik Slunj tijekom provođenja Glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011. - prvoosumnjičenik kao vođa grupe četiri borbena aviona MIG-21 HRZ-a i PZO-a OS RH, i drugoosumnjičenik kao prvi pratitelj, upravljali avionima protivno čl. 1. st. 3. i čl. 22. st. 7. Pravilnika o letenju zrakoplova, u svezi čl. 389., 391. i 393. Pravila o letenju oružanih snaga", navodi se u priopćenju DORH-a.

Prvoosumnjičeni pilot je, tvrdi DORH, letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao manevre svojim pratiteljima. Manevre bez prethodnog ovlaštenja je izvodio i drugoosumnjičenik, koji nije vidio vođu grupe i tako je došlo do sudara. Prilikom sudara došlo je do lansiranja raketa iz lansera desnog krila aviona kojim je pilotirao drugoosumnjičenik. Krhotine tih raketa na tlu su teško ranili staricu Mariju Klipu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara