Doznajemo koliko košta Kolindin bus. Pogledajte kako izgleda iznutra

Doznajemo koliko košta Kolindin bus. Pogledajte kako izgleda iznutra
Foto: PIXSELL/Nel Pavletić, Marko Dimić

VOZAČ autobusa predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović zaradio je prekršajnu prijavu zbog izazivanja nesreće u utorak navečer. Policija ga tereti da je izazvao nesreću jer se nije kretao uz desni rub kolnika.

Ovaj autobus vlasništvo je tvrtke AutoZubak i volan ima na desnoj strani, kao primjerice u Velikoj Britaniji. Saznali smo koliki je najam takvog autobusa te ima li sve potrebne dokumente kako bi mogao sigurno prometovati u Hrvatskoj.

Razgovarali smo i s profesorom Rajkom Horvatom s Fakulteta prometnih znanosti, voditeljem Katedre za tehniku cestovnog prometa, koji nam je rekao kako je upravo činjenica da je volan s desne strane vjerojatan uzrok nesreće jer se u Hrvatskoj vozi u vozilima u kojima su volani smješteni s lijeve strane.

U AutoZubaku potvrdili su nam da su oni vlasnici tog vozila, ali da su ga iznajmili drugoj firmi koja ga je potom iznajmila Kolindi za potrebe predsjedničke kampanje koju vodi.

Koliko košta najam Kolindinog busa?

"Autobus je trenutno iznajmljen tvrtki SAMOBORČEK EU GRUPA d.o.o., koja se bavi prijevozom putnika i ima u svom voznom parku više autobusa, kako modela Crobus, tako i drugih proizvođača. Radi se o VIP autobusu standardne izvedbe. Autobus ima 35 sjedećih mjesta. Za isti nije bilo potrebno raditi nikakve prilagodbu kod registracije, jer se radi o proizvodu koji ima Europsku homologaciju", odgovorio nam je Goran Grubišić iz tvrtke AutoZubak.

Pitali smo ga je li potrebna neka dodatna edukacija vozača za vožnju autobusa s volanom koji se nalazi na desnoj strani, što je opovrgnuo.

Mjesečni najam ovakvog tipa autobusa, kaže, iznosi od 25.000 do 35.000 kuna + PDV, ovisno o prijeđenoj kilometraži.

Evo što sve sadrži bus

Riječ je o CROBUS "ZORA" VIP autobusu u čijem su prednjem dijelu putničkog prostora do pregradnog zida ugrađena četiri stola s dvadeset putničkih sjedala. Svaki stol opremljen je utičnicama za napajanje strujom od 220 V i mrežnom utičnicom za priključak računala (mogućnost spajanja sa svakog stola – bežično ili spajanjem na mrežnu utičnicu) te pruža mogućnost gledanja odnosno emitiranja sadržaja putem ugrađenih monitora i TV prijamnika. Ima sjedala prema prolazu s rukohvatom, naslonom za ruke, preklopivim stolićem, mrežicom i nagibom naslona, nudi se mogućnost ugradnje 15 rezervnih putničkih sjedala, dok se mogućnost rasporeda sjedala ugrađuje prema potrebama i zahtjevu korisnika, prihvat sjedala izveden je vijčano putem podnih šina.

Od ugrađene opreme ima garderobni ormar, aparat za kavu, hladnjak, sudoper sa slavinom, bojler za toplu vodu, TV uređaj – smart TV / 28", multifunkcijski uređaj (skener, pisač, kopirni uređaj i telefaks), spremnike za čistu vodu i spremnike za otpadnu vodu, WC, modem za bežični pristup internetu, DVB-T prijamnik za TV programe, ispravljač s 24 V na 220 V s dvjema dodatnim baterijama – napon 220 V / 6 kW, kapacitet baterije za vrijeme mirovanja autobusa tri sata (maksimalne snage potrošača do 3 kW – aparat za kavu, hladnjak, bojler za toplu vodu…) i rampu za ulaz osoba s posebnim potrebama – dizalo.

Profesor s Prometnog fakulteta otkrio zašto je izazvana nesreća

Profesor Rajko Horvat nam je pak objasnio da se u Hrvatskoj najnormalnije može registrirati vozilo koje ima volan na desnoj strani, ali da je svakako potrebno napraviti homologaciju vozila, što znači ispitivanje i utvrđivanje sukladnosti ispitivanih dijelova vozila s europskim pravilnicima ili smjernicama.

Homologacijom se ispituju uređaji bitni za sigurnosno i ekološko funkcioniranje vozila.

"Jako je važno da je vozilo homologirano i ispitano udovoljava li europskim propisima jer oprema mora biti prilagođena propisima europske direktive, počevši od položaja žmigavaca, svjetla, pojasa", kazao nam je prof. Horvat.

Što se tiče smještaja volana, kaže kako to ne stvara probleme kod registracije.

"Vjerujem da je nesreća izazvana jer vozač nije navikao na takav način sjedanja. To je stvar navike. Je li vozač imao iskustva s takvim vozilom, je li ikad upravljao s takvim vozilom, to je sad pitanje. Vjerojatno je zbog tog neiskustva došlo do malog incidenta. Bitno je koliko je bio iskusan u upravljanju vozilom s volanom na desnoj strani. To je samo tehnika, a on nije poštivao prometne propise", kazao nam je prof. Horvat.

Za kraj, podsjetimo kako je Kolinda i u prošloj kampanji prije pet godina imala isti autobus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara