Doznajemo: U Zagrebu kraći zimski, nema proljetnih praznika, kraj škole 19.6.

Doznajemo: U Zagrebu kraći zimski, nema proljetnih praznika, kraj škole 19.6.
Foto: Goran Stanzl/Pixsell, Index

MATURANTIMA u Zagrebu škola će završiti 28. svibnja, dok će svim ostalim srednjoškolcima i osnovnoškolcima nastava završiti 19. lipnja, što znači da će im nastava trajati samo dva dana dulje, doznajemo iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Oni su dali rok zagrebačkim školama da im se do ovog petka očituju i dostave svoje prijedloge za nadoknadu ostalih dana izgubljenih u štrajku i uskoro im šalju dopis s naputkom za nadoknadu nastave.

"Svaka škola je specifična i može na drugačiji način nadoknaditi 16 dana koliko je izgubljeno u većini škola zbog štrajka. Prema naputku Grada zimski praznici završavaju tjedan ranije i djeca kreću u školu 7. siječnja, s tim da neke škole mogu odraditi i 23. prosinca, ako žele. Za Uskrs se ukidaju praznici i djeca će imati slobodno Veliki petak, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, a škola će završiti 19. lipnja, umjesto 17., kako je prvo bilo predviđeno da završi", doznajemo iz Gradskog ureda.

Udruga ravnatelja: Nastava se može odrađivati i subotama

Razgovarali smo sa Suzanom Hitrec, predsjednicom Udruge ravnatelja srednjih škola koja nam je rekla da im je zasad poznato kako će se nastava nadoknađivati samo u Zagrebu, dok za ostale županije još ne znaju.

"S Gradom je dogovoreno da se za maturante školska godina produži za četiri dana, dok će se za sve ostale učenike srednjih škola nastavna godina produžiti za dva dana. Škole do petka moraju poslati popunjene upitnike Gradu. Dogovoreno je i da se nastava može odrađivati i subotama", rekla nam je Hitrec.

Razgovarali smo i s Nikicom Mihaljevićem, predsjednikom Udruge ravnatelja osnovnih škola koji nam je rekao da oni još nemaju odluku o tome kako će se škola nadoknađivati u osnovnim školama i da će danas dobiti naputak od Grada Zagreba.

Naputak Ministarstva je bio da škola traje do 26. lipnja

Inače, prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja bilo je predloženo da nastavna godina traje sve do 26. lipnja, da se za tjedan skrate zimski praznici i da se ukinu proljetni, odnosno da se djeci daju slobodan samo veliki petak i uskrsni ponedjeljak.

Iz nekoliko zagrebačkih škola doznali smo da bi djeca na nastavu mogla ići subotama, ali samo one subote kad im tjedan traje četiri dana jer zakonom nije dozvoljeno da djeca idu u školu 6 dana u tjednu.

Prva subota u koju bi učenici u Zagrebu trebali ići na nastavu je ona odmah nakon zimskih praznika, odnosno 11. siječnja. Druga subota kad bi se nastava u zagrebačkim školama odrađivala je 18. travnja, dakle onaj tjedan kad je uskrsni ponedjeljak, a za ostale subote se treba dogovoriti svaka škola, a radit će se i na nenastavne dane poput dana škole.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara