Dr. Begovac: Prezervativ je jedno od rješenja za prevenciju HIV-a

"PREZERVATIV je jedno od rješenja za prevenciju HIVa, a dezinformacije o prezervativu su jedan od velikih problema", priopćio je danas dr. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za AIDS pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" reagirajući na, kako ističe, niz dezinformacija o učinkovitosti prezervativa koje se pojavljuju nakon izjave Hrvatske biskupske konferencije o programu MEMOAIDS.

Dr. Begovac ocjenjuje posve netočnom tvrdnju da ima 11 posto novih zaraza HIV-om nakon godine dana uporabe prezervativa među osobama koje imaju različit serostatus na HIV. S tim u vezi je pojasnio da je niz neovisnih istraživanja pokazalo da pravilna i konzistentna uporaba lateks prezervativa sprječava prijenos HIV-a.

Navedeno stajalište, kaže, proizlazi iz više istraživanja partnera različitih serostatusa. "U jednom od njih nije bilo niti jedne zaraze HIV-om od 15000 spolnih odnosa među osobama, od kojih je jedna bila HIV pozitivna, a druga HIV negativna, koje su stalno upotrebljavale prezervative", navodi dr. Begovac u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također dodaje da je netočna tvrdnja da prezervativi imaju pore kroz koje prolazi virus napominjući kako je niz neovisnih istraživanja pokazalo da navedenih pora nema.

Dr. Begovac napominje da nije točna informacija da Tajland nije uspio staviti pod kontrolu epidemiju zaraze HIV-om. "Prema službenim podacima Ministarstva zdravstva Tajlanda u 1991. zaraza HIV-om se otkrila u 142.819 slučajeva, a 2003. u 21.260 što je smanjenje za 80 posto upravo zbog programa koji su inzistirali na primjeni prezervativa kod svakog komercijalnog spolnog odnosa", ističe dr. Begovac.

Naglašava kako glavni čimbenik uspjeha anti-AIDS kampanje u Ugandi jest smanjenje broja povremenih spolnih partnera i kasnija dob prvog spolnog odnosa u žena, ali ujedno napominje da se ondje vodilo računa i o prezervativima pa je po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravstva povećana uporaba prezervativa kod spolnih odnosa među povremenim partnerima (za 20 posto) i među stalnim partnerima (za 35 posto).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara