Dramatično pismo socijalnih radnika: "Naša je radnica napadnuta nožem"

Dramatično pismo socijalnih radnika: "Naša je radnica napadnuta nožem"
Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL (nije fotografija događaja iz teksta)

SOCIJALNI radnici poslali su dramatično otvoreno pismo.

Pismo Komore u kojem su upozorili na sve učestalije napade i pobrojali neke od njih prenosimo u cijelosti. 

Socijalna radnica je napadnuta nožem

"Zbog napada korisnice nožem na socijalnu radnicu, djelatnicu Centra za socijalnu skrb Čakovec, dana 8. siječnja 2019.g. oko 11:45 sati, dok je u društvu još tri stručne djelatnice provodila terenski psihosocijalni rad, ponovo skrećemo pažnju na opasne i ugrožavajuće uvjete rada u kojem rade kolegice i kolege u centrima za socijalnu skrb i ustanovama socijalne skrbi. Posljednji napad na istu kolegicu se također dogodio prilikom obilaska korisnika na terenu od strane iste počiniteljice. Važno je navesti, kako je protiv ove počiniteljice u trenutku posljednjeg napada već bio u tijeku postupak zbog kaznenog djela prijetnje, koji je na istovjetan način počinila prije godinu dana prema istoj socijalnoj radnici.

Iz podataka s terena saznajemo kako ovaj ponovljeni napad sustav pravosuđa i ministarstva unutarnjih poslova nije prepoznao s dužnom ozbiljnošću. Tek nakon dodatnih napora i ponovnog podnošenja pismene prijave sa svim detaljima o događaju počelo je postupanje vezano uz istragu kaznenog djela prijetnje. Do tada se vodio postupak zbog kaznenog djela „Oštećenja tuđe imovine“, a u ovom slučaju službenog automobila CZSS Čakovec. Iako je korisnica napala socijalnu radnicu nožem, namjerno, planirano te je osim što je oštetila vozilo (prskanje stakla kod vozača), nastavila pokušavati povrijediti socijalnu radnicu nožem na mjestu vozača.

Zabrinjava činjenica da se prema napadima na socijalne radnike, bilo oni verbalni, sramoćenje, vrijeđanje i sl., a onda i direktni - ugrožavanje života i zdravlja, ne postupa s dužnom pažnjom te se nema u vidu kako je svrha postupanja pravosudnog sustava - zaštita, u ovom slučaju, osoba koje rade svoj posao i koji su napadnuti u obavljanju svojih poslova.

Prije 18 godina ubijen je socijalni radnik

Kolega Jakov Kudrić usmrćen je na svom radnom mjestu u Centru za socijalnu skrb Split dana 15.12.2000.g. Dakle, prije 18 godina. Od tada tražimo uvođenje statusa službene osobe za stručne radnike u sustavu socijalne skrbi, a zakonodavno tijelo već dugi niz godina uz obrazloženje postojanja „drugih kvalifikacija“ odbacuje prijedloge socijalnih radnika i drugih stručnjaka koji rade u sustavu socijalne skrbi za uvođenjem zakonskog rješenja kojim bi ove struke imale posebnu zaštitu na način da prisile, prijetnje i napadi na njih, budu kvalificirani na poseban način, poput statusa službene osobe. Time se diskriminira socijalne i druge stručne radnike koji obavljanjem svog poziva dolaze u iznimno opasne situacije, neposrednim dodirom, načinom postupanja i komunikacijom sa istim osobama i u sličnim situacijama kao i primjerice policajci.

Ono što još više otežava položaj socijalnih radnika je atmosfera linča prema socijalnim radnicima koji rade svoj posao, jer se i korisnici i promatrači bez ustezanja prepuštaju izražavanju agresije na krajnje uvredljiv, zlonamjeran i ponižavajući način.

Zbog toga ponovo apeliramo na hitno uvođenje posebne zakonske zaštite socijalnih i drugih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi na način kako su zaštićene struke koje imaju status službenih osoba u kaznenom zakonu", stoji u pismu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara