Drnovšek: Opoziciji ne bi koristilo bude li gurala i drugi referendum o "izbrisanima"

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u utorak je u razgovoru za slovensku televiziju komentirajući odluku parlamenta koji je za 4. travnja raspisao referendum o "izbrisanima" izjavio da bi sadašnjoj opoziciji moglo štetiti bude li inzistirala da se ta tema provlači sve do parlamentarnih izbora.

Drnovšek se zauzeo da vlada i oporba postignu sporazum koji bi omogućio da se izbjegne drugi referendum o sličnom pitanju koji zahtijeva oporbeni čelnik Janez Janša, rekavši da su stajališta vlade i oporbe o tom pitanju sada vrlo slična.L

"Teško je reći hoće li problem izbrisanih donijeti promjenu vlasti na izborima na jesen. Ako opozicija, kojoj sada to pitanje ide na ruku, bude inzistirala na dva referenduma, to joj vjerojatno neće koristiti. S druge strane, ako opozicija sada napravi konstruktivan potez, vjerojatno bi je birači za to nagradili", rekao je Drnovšek za slovensku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski je predsjednik na pitanje je li se ranije morao uključiti u komplicirani problem "izbrisanih neslovenaca" rekao da za to nema formalnih instrumenata i da je problem nastao 1992. godine, kad on nije bio ni predsjednik države ni premijer.

"Slovenci nisu ksenofobi, a možda su humanitarne organizacije pitanje izbrisanih postavljale malo preagresivno i militantno", rekao je Drnovšek u pogledu procjena da će referendum, za koji se zalagala opozicija, uspjeti iako neće utjecati na stajališta ustavnog suda da to pitanje treba riješiti izdavanjem rješenja o priznanju stalnog prebivališta za "izbrisane".

(Hina) xfl yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara