Drnovšek pozvao na rješenje pitanja "izbrisanih"

Drnovšek pozvao na rješenje pitanja "izbrisanih"
SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek u ponedjeljak je u pismu upućenom predsjedniku parlamenta i vlade te predsjednicima političkih stranaka pozvao da se zakonskim rješenjem na osnovi odluke Ustavnog suda riješi pitanje "izbrisanih", odnosno neslovenaca koji su početkom 1992. brisani iz registra stalnog stanovništva jer nisu tražili slovensko državljanstvo ili im ono nije priznato, pa su izgubili dotadašnja prava.

"Uskoro će se navršiti sedam godina otkako je Ustavni sud odredio da treba ukinuti nepravdu prema takozvanim izbrisanim stanovnicima Slovenije u veljači 1992. godine. Krajnje je vrijeme da slovenska politika nađe zajednički jezik i odgovarajuća zakonska rješenja kako bi se ispravila nepravda koja predstavlja teret za našu mladu državu", navodi Drnovšek u pismu sadržaj kojega je u priopćenju za javnost u ponedjeljak prenio njegov ured.

Drnovšek je u pismu ocijenio da prijedlog ustavnog zakona koji je za rješenje tog pitanja pripremila vlada Janeza Janše "unatoč određenim rezervama" predstavlja "odgovarajuću osnovu za daljnje razgovore između stranaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Spomenuti zakon koji bi trebalo prihvatiti dvotrećinskom većinom nije naišao na odobravanje stranaka lijevog centra koje neslužbeno ocjenjuju da se njime zaobilazi smisao odluke Ustavnog suda koji je brisanje neslovenaca bez slovenskog državljanstva prije sedam godine ocijenio odlukom bez pravne osnove i preporučio da im se vrati domicil u Sloveniji.

Kako u svojem pismu vladi i strankama navodi Drnovšek, Sloveniji je potreban dogovor o tom pitanju jer to treba Slovenija kao pravna država.

Prema podacima koje je svojedobno objavio Ustavni sud, riječ je o rješenju za nešto više od 18.000 ljudi koji i danas žive u Sloveniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara