Drobnjak predao vjerodajnice glavnom tajniku UN-a Annanu

HRVATSKI veleposlanik Vladimir Drobnjak predao je u New Yorku vjerodajnice glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Kofiju Annanu i tako i službeno preuzeo dužnost stalnog predstavnika Hrvatske pri UN-u u New Yorku.

Drobnjak, je do dolaska u UN-ov stožer u New Yorku bio voditelj voditelj Misije Republike Hrvatske pri EU. Njega i hrvatske diplomate u UN-u u očekuje u predstojećem razdoblju nekoliko zadaća kako bi ojačali međunarodne pozicije Hrvatske.

Ove godine Hrvatska je okončala uspješan mandat u UN-ovom Gospodarskom i socijalnomm vijeću (ECOSOC), a za izbore 2007. već se službeno kandidirala za nestalnu članicu najmoćnijeg tijela Svjetske organizacije, Vijeća sigurnosti.

Nastavljajući borbu za pozicioniranje u međunarodnom okružju Hrvatska želi kao eventualna članica Vijeća sigurnosti odlučivati o najvažnijim pitanjima globalnog mira i sigurnosti.

Istočnoeuropska regionalna skupina u UN-u već je formalno za članstvo u Vijeću sigurnosti od 2008. kandidirala Hrvatsku kao i Češku i Gruziju.

Hrvatska u odnosu na Gruziju ima prednost jer ta zemlja ima vlastitih sigurnosnih problema, a prema Češkoj to što je već bila članica Vijeća sigurnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski diplomati smatraju da uz snažno lobiranje i zalaganje Hrvatska ima dobre izglede postati članicom Vijeća sigurnosti.

Hrvatska je ove godine predala zahtjev za prijam u Europsku uniju, a njezine ambicije da postane članica europske obitelji odrazit će se i na djelovanje u UN-u. Očekuje se da će Hrvatska aktivno surađivati s EU u pripremama i glasovanju o rezolucijama Opće skupštine UN-a i da će se pridruživati stavovima EU temeljem jasno artikuliranih hrvatskih interesa i stajališta.

Prvi predstojeći važniji posao bit će nastup hrvatskog izaslanstva na jesenjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku koje će predvoditi predsjednik Stjepan Mesić. Rasprava na Općoj skupštini počinje 23. rujna, a hrvatski predsjednik će govoriti već prvoga dana.(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara