Drobnjak: RH surađuje oko Gotovine u svojim granicama

HRVATSKI predstavnik pri UN-u Vladimir Drobnjak rekao je u četvrtak u New Yorku kako Hrvatska namjerava poduzeti sve mjere u okviru svojih granica kako bi uhitila optuženog generala Antu Gotovinu, ali se i usprotivio njegovom trpanju u isti koš zajedno sa zloglasnim optuženim bosanskim Srbima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, kojem su prethodno podnijeli izvješće o radu Haškog suda njegov predsjednik sudac Theodor Meron i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, Drobnjak je kazao kako je Hrvatska ispunila sve svoje obveze prema ICTY-ju osim u slučaju Gotovine koji je još uvijek na slobodi.

On je naglasio kako Hrvatska redovito izvješćuje haško tužiteljstvo o svojim naporima da otkrije gdje se optuženi nalazi i da osigura njegovo izručenje ICTY-ju.

"Imam ovlasti izjaviti da hrvatska Vlada ostaje odlučna poduzeti, u okviru svojih vlastitih granica, sve mjere za progon počinitelja ratnih zločina, ukoliko su oni u dosegu njezinog pravosudnog sustava", kazao je Drobnjak.

On je rekao da hrvatske vlasti pozivaju sve države da podijele informacije koje bi mogle pomoći da se taj slučaj završi.

"Hrvatska, međutim, ne može djelovati izvan svoga suverenog teritorija, uhićenja u slučajevima vezanima za ICTY su zajednička odgovornost međunarodne zajednice", napomenuo je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drobnjak je zamjerio što se umirovljeni hrvatski general Gotovina spominje u istom kontekstu s Karadžićem i Mladićem, koji su također bjegunci pred ICTY-jem.

On je rekao da je Hrvatska razočarana "nekim konotacijama" koje potječu iz jednog paragrafa rezolucije 1503 Vijeća sigurnosti, ili bilo kakvim daljnim pokušajima da se u jednak kontekst stavi ime Gotovine s onima Karadžića i Mladića.

"Mada tehnički može biti u suglasnosti sa zakonom - sva trojica su optuženi pred Sudom - stavljanje njihovih imena u jednu rečenicu teško da predstavlja čin povijesne pravde", kazao je Drobnjak.

Britanski predstavnik pri UN-u Emyr Parry je sudjelujući u raspravi pred Vijećem sigurnosti Karadžića, Mladića i Gotovinu stavio u isti kontekst i izrazio sumnju da su ta trojica nedostupna. On je također kazao kako će EU zadržati suradnju s ICTY-jem kao bitan kriterij za napredovanje zemalja k punopravnom članstvu u EU.

Primijećeno je kako američki predstavnik John Negroponte nije u ime svoje zemlje dao nikakvu izjavu glede izvješća o radu ICTY-ja, kako pred Vijećem sigurnosti tako ni na Općoj skupštini UN-a.

Drobnjak je upozorio na potrebu da Haški sud, osim što slijedi pravdu i progoni počinitelje ratnih zločina, "treba zastupati i pravednost te ostaviti iza sebe i točan povijesni i politički zapis kako bi svi oni koji su patili našli utjehu, a ne sjeme novih sporova i nezadovoljstva".

Drobnjak je također kazao da bi pridržavanje predviđenih rokova za završetak rada, započinjući sa završetkom svih istraga do kraja 2004., od strane Haškog suda bio značajan doprinos izgradnji povjerenja i stabilizaciji na području bivše Jugoslavije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara