Druga strana Jobsovog uspjeha: Samoubojstva radnika na Appleovim proizvodima pred kojima svijet zatvara oči

Druga strana Jobsovog uspjeha: Samoubojstva radnika na Appleovim proizvodima pred kojima svijet zatvara oči

Foto: AFP

DVA DANA prošlo je od smrti osnivača Applea Stevea Jobsa. Svijet tuguje za preranim gubitkom ovog informatičkog genija kojeg je bolest proždirala punih osam godina, mediji su prožvakali sve priče njegovom uspjehu i uspjehu njegovog poslovnog carstva, pisalo se o Jobsovoj briljantnosti, pedantnosti, teškoj naravi, ali i ingenioznom mozgu.

No, kako bismo dobili pravu ideju o tome kako je i zašto uspio Apple, valja okrenuti drugu, puno tamniju stranu medalje.

Radnici s pokretne trake

Dok su biznis sektori Timesa slavili poslovne uspjehe Applea, već sljedeći članak govorio je o nizovima samoubojstava Kineza koji su kao jeftina radna snaga u teškim uvjetima rada proizvodili famozne Appleove uređaje. Naime, mnogi Appleovi proizvodi proizvedeni su od strane Foxconna, elektroničke tvrtke čije je sjedište na Tajvanu, a koja većinu svojih tvornica ima u Kini. Mnogi njezini radnici su kineski migranti koji su došli u grad da iskoriste prednosti ekonomskog booma. No, tamo su se susreli sa svim, osim s lijepim životom.

Foxconn su proteklih nekoliko godina pratile optužbe o zlostavljanjima radnika koji rade deset i više sati dnevno, sa stankom za ručak i nekoliko kratkih 10-minutnih pauza. Radnici su to koji rade na pokretnoj traci te iste radnje ponavljaju stotine puta dnevno.

Ne nalazeći izlaza iz takve situacije, neki su radnici počinili samoubojstva. Novinarski izvještaji govore da je više od 15 radnika Foxconna počinilo samoubojstvo u proteklih nekoliko godina, a navodno postoje i dokazi koji upućuju na to da su tome pridonijeli upravo nemogući uvjeti rada.

Cinični poslodavac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socialistworker.org piše kako se većina radnika ubila bacajući se s vrha visokih zgrada, zapravo spavaonica, u kojima su bili prisiljeni živjeti kada nisu radili. Umjesto da poboljša uvjete rada, Foxconn je problemu pristupio na vrlo ciničan način - oko zgrada su postavili mreže kako bi spriječili samoubojstva. Socialist Worker donosi i kako su obiteljima poginulih odbili platiti odštetu i to na temelju obrazloženja kako bi to moglo utjecati na povećanje broja samoubojstava.

Radnici koji su počinili samoubojstva stari su između 18 i 24 godine. Labor Notes izvijestio je kako su samoubojstva posljedica 12-satne smjene, uvjeta rada u kojima radnicima nije dozvoljeno da pričaju jedni s drugima te neutažive svjetske potražnje za visokocijenjenim gadgetima.

Priča mladog Ma...

Prema izvještajima Timesa, prvo samoubojstvo ove godine dogodilo se u siječnju. Radi se o 19-godišnjem Ma Xiangqian koji je radio sedam noći u tjednu 11 sati dnevno na stavljanju plastičnih i metalnih dijelova u elektroničke, stalno okružen prašinom i dimom. No, Ma je uskoro degradiran u čistača WC-a. Posljednji mjesec svoga života radio je 286 sati, uključujući 112 sati prekovremeno, što mu je priskrbilo plaću od jednog dolara na sat. U tvornicama Foxconna radi još oko 400.000 radnika.

Socialist Worker podsjeća i na to kako je Steve Jobs branio Foxconn od optužbi. "Dođete tamo i to je tvornica, ali, moj Bože, imaju i restorane i kina i bolnicu i bazene. To je jako lijepo mjesto za jednu tvornicu", komentirao je Jobs.  

No, u članku objavljenom ranije ove godine u časopisu Wire Joel Johnson opisuje kako je posjetio tvornicu Foxconn pitajući se je li ga njegova ljubav prema Appleovim proizvodima učinila sudionikom u tim samoubojstvima.

Činjenica možda jest da je stopa samoubojstva u postrojenjima Foxconna niža od nacionalnog prosjeka u Kini, ili znatno niža od stope samoubojstava među američkim studentima, kao i to da ti radnici (teoretski) nisu robovi, već su sami odlučili napustiti kinesko selo u potrazi za boljim životom u gradu, ali nemoguće je i nepravedno zaobići neugodnu činjenicu da ta samoubojstva teško upadaju u Jobsovu "briljantnu" viziju, i da svi ti iPhoneovi, iPodovi i Macovi ne bi postojali bez tih kineskih radnika, napisao je Bryan Walsh na svome blogu na internetskim stranicama Timea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara