Drugi čin "Arapskog proljeća": Egipatski islamisti pobijedili u prvom krugu izbora

Foto: AFP

POSLJEDNJI rezultati egipatskih izbora pokazuju da su islamističke stranke osvojile veliku većinu u prvom krugu izbora za parlament.

Političko krilo Muslimanskog bratstva i još konzervativnija salafistička islamistička stranka su u vodstvu, dok su iza njih sekularni liberali. No, izbori još nisu gotovi, jer većina kandidata još mora proći dva kruga biranja u narednih šest mjeseci.

Muslimansko bratstvo do glasova dijeljenjem hrane i lijekova

Muslimansko bratstvo je pozvalo da se poštuje volja birača. Ovo su najvjerojatnije bili prvi potpuno slobodni i pošteni izbori u egipatskoj povijesti. Na izbore je izašlo 62 posto ljudi sa pravom glasa. Prvi rezultati pokazuju da je u vodstvu Stranka slobode i pravde, koja je političko krilo popularnog Muslimanskog bratstva koje je vodilo opoziciju tijekom 30 godina vladavine svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

U praksi je Mubarak tolerirao Muslimansko bratstvo sve dok je bilo politički marginalizirano. Njihovi rivali ih optužuju da su do glasova došli dijeljenjem hrane i lijekova glasačima. Na drugom mjestu je ultra-konzervativna salafistička stranka al-Nour, dok je iza nje koalicija liberalnih stanaka poznata kao Egipatski blok. Salafisti pozivaju na prakticiranje Islama iz doba proroka Muhameda, odnosno na povratak pravila iz 7. stoljeća.

28. i 29. studenog se glasovalo u devet od 27 provincija te je izabrano 30 posto zastupnika u donjem domu parlamenta koji broji 498 mjesta. sljedeće runde izbora će se održati tijekom šest tjedana. Nakon toga će se u tri kruga birati gornji dom parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara