Drugi čovjek al-Qaide poziva na borbu protiv pakistanske vlasti

Drugi čovjek al-Qaide poziva na borbu protiv pakistanske vlasti

AL-QAIDIN odjel za propagandu al-Sahab, emitirao je audio snimku na kojoj se navodno čuje glas drugog čovjeka al-Qaide Aymana al-Zawahirija koji kritizira pakistansko državno vodstvo te poziva Pakistance da podrže džihadistički pokret u toj zemlji.

Snimka je posebno zanimljiva, jer se na njoj, kako se čini, al-Zawahiri po prvi puta na engleskom jeziku obraća slušateljima. Autentičnost snimke od strane neovisnih stručnjaka još se čeka.

"Ne sumnjajte da se današnje dominantne političke sile u Pakistanu natječu da udovolje modernim križarima iz Bijele kuće te rade na destabilizaciji ove nuklearno sposobne zemlje i to pod patronatom Amerike", govori glas u poruci.

Autor kaže da govori engleskim jezikom kako bi se "direktno" obratio pakistanskom narodu, međutim oni uglavnom govore urdu jezikom. Pri tom spominje prošlogodišnju krvavu okupaciju Crvene džamije u Islamabadu u kojoj je ubijeno preko stotinu ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci neobičnim smatraju to da se al-Zawahiri, rođeni Egipćanin, na engleskom jeziku obraća slušateljima. Zbog toga se provodi analiza snimke kako bi se utvrdila njena autentičnost kao i značaj obraćanja na engleskom jeziku.

Američki State Department u sklopu programa "Nagrada za pravdu", za podatke koji će dovesti do uhićenja al-Zawahirija je ponudio nagradu od 25 milijuna dolara. Njega se smatra prvim suradnikom Osame bin Ladena i autorom niza audio i video poruka u kojima poziva militante na nastavak borbe protiv Zapada i Sjedinjenih Država.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara