Drugo izdanje barbarićevih memoara - svjedočanstva iz kninskog zatvora

Knjiga robijaških memoara bivšega hrvatskoga salezijanskog provincijala Mirka Barbarića "Pozdrav iz Knina 10. 10. 1991." izišla je iz tiska u nakladi Salezijanskoga bogoslovskog doma u Zagrebu i čitlučkog ogranka Matice hrvatske.

Prvo izdanje iz 1999. rasprodano je i to je drugo izdanje svjedočanstava o zatočeništvu u kninskom zatvoru Mirka Barbarića i njegova kolege Franje Halužana u početku Domovinskog rata.

Na 209 stranica Barbarić kronološki opisuje vrijeme uoči rata, njegovo putovanje u početku rujna iz Zagreba prema jugu kad su ga, zajedno s Halužanom, u zadarskom zaleđu zarobili srpski pobunjenici i sproveli u Knin, gdje je 33 dana proveo u kninskom zatvoru u zgradi bivše bolnice.

U knjizi su navedena opširna autorizirana svjedočanstva više skupina zatvorenika - branitelja Gospića, pripadnika ZNG-a iz Splita, putnika iz Šuice u Hercegovini, seljaka iz drniških sela koji su uhićivani na poljima ili u kućama i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objavljen je i imenik osoblja koje je mučilo zatočenike, te popis hrvatskih logoraša.

Od četiriju tadašnjih zatvora u Kninu Stara bolnica je bila najveći i najvažniji. U njemu su mnogi ljudi tučeni, mučeni, mrcvareni, seksualno zlostavljani i ubijani, o čemu postoje nedvojbeni dokazi i svjedočanstva zatočenika. Koliko je javnosti poznato, nijedno od pedesetak imena kninskih zatvorskih stražara nije na dohvatu zakona.

Mirko Barbarić (Dragićina, BiH, 1947.) pokretač je i ravnatelj Katoličkoga školskog centra "Don Bosco" u Žepču (BiH) te se bavi pitanjima pedagogije i školske psihologije.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara