Državno izborno povjerenstvo odgovorilo na Kolakušićeve optužbe

Državno izborno povjerenstvo odgovorilo na Kolakušićeve optužbe
Foto: DIP, Patrik Macek/Pixsell

DRŽAVNO izborno povjerenstvo reagiralo je priopćenjem na izjave Mislava Kolakušića. Kažu kako udruga Antikorupcija kojoj je Kolakušić na čelu nije neovisna, kao i da je Kolakušić mogao odrediti svoje promatrače, ali to nije učinio.

Njihovo priopćenje prenosimo i cijelosti.

"U povodu izjava i tvrdnji zastupnika u Europskom parlamentu gospodina Mislava Kolakušića, koje se prenijeli brojni mediji, radi istinitog i potpunog informiranja javnosti vezano uz provedbu izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske ističemo:

1. Promatranje izbora dopušta se svim udrugama koje neovisno promatraju izbore. Udruga „Antikorupcija–platforma za borbu protiv korupcije“ kojoj je na čelu Mislav Kolakušić i koja je isključivo promovirala Mislava Kolakušića ne  može se smatrati neovisnim promatračem izbora, a što je konačno potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske.

2. Mislav Kolakušić mogao je iskoristiti svoje pravo i odrediti "svoje promatrače", ali to nije učinio, makar je o tome bio obaviješten pisanim putem i o čemu postoji dokumentacija.

3. Mislav Kolakušić nije prikazao da je u kampanji koristio sredstva/usluge  udruge „Antikorupcija –platforma za borbu protiv korupcije“ što je bio dužan učiniti, a što je lako provjerljivo iz Izvješća Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe (https://www.izbori.hr/site/UserDocsImages/2019/Izbori_clanova_u_EU_parlament_iz_RH/Financiranje_izb_promidzbe/izvjesce_o_provedenom_nadzoru_fin_izb_prom_EU_2019.pdf).

4. Mislavu Kolakušiću odobren je uvid u potpise potpore koji nisu prihvaćeni i to 16. travnja i 30. travnja 2019., u prostorijama Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Visoka 15, Zagreb.

Osim navedenog, prilikom predaje kandidacijske liste opunomoćeni predstavnik Mislava Kolakušića je s činjenicom postojanja nevaljanih potpisa bio upoznat, ali nije imao nikakvih prigovora, o čemu također postoji dokumentacija.

5. Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske provodi zakone koje je donio Hrvatski sabor prema svima jednako, bez pogodovanja, a odluke su podložne sudskoj kontroli.

6. Na uvrede osobne prirode ne namjeravamo se očitovati.

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara