DSHV: Vojvođanske vlasti nastavit će podupirati manjine

NACIONALNE manjine u Vojvodini dobile su uvjeravanja nove vojvođanske vlasti da će nastaviti pružati potporu manjinskim zajednicama i njihovim institucijama, izjavio je u četvrtak za HINU pokrajinski zastupnik i potpredsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Dujo Runje.

Kako ističe Dujo Runje, pokrajinska vlast ostala je u rukama demokratskih stranaka koje su Vojvodinom upravljale i u prijašnje četiri godine.

"Zahvaljujući njima, prije svega Demokratskoj stranci koja je bila i ostala vodeća stranka demokratskog bloka, materinji jezik hrvatske zajednice dobio je status službenog jezika u Vojvodini, utemeljena je Novinsko-izdavačka ustanova "Hrvatska riječ", a u osnovnim školama počela je nastava na hrvatskom jeziku", naveo je zastupnik DSHV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekujemo nastavak potpore i lakšu realizaciju ostvarenih prava u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe jezika u Pokrajini, zaključio je Runje.

Pokrajinsku vlast formirali su prošloga vikenda Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine i stranka Bogoljuba Karića -- Pokret snaga Srbije, koji zajedno imaju 65 od ukupno 120 mjesta u Skupštini Vojvodine.

DSHV je svoje predstavnike imao na izbornoj listi Demokratske stranke, i kao njihovi koalicijski partneri dobili su jedno mjesto u pokrajinskom parlamentu.

Iako pojedinačno najjača stranka u parlamentu, Srpska radikalna stranka nije mogla formirati pokrajinsku vlast jer s njima u koaliciju nije htjela ući niti jedna druga stranka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara