Dublin: Otvorena konferencija o borbi protiv AIDS-a Europi i središnjoj Aziji

OTVARAJUĆI u Dublinu dvodnevnu konferenciju o borbi protiv AIDS-a u Europi i središnjoj Aziji, irski državni tajnik pozvao je EU da imenuje veleposlanika za AIDS koji bi koordinirao programe za sprječavanje širenja te bolesti u EU.

U radu konferencije sudjeluju ministri zdravstva iz 55 zemalja, a organizirala ju je Irska u suradnji s UN-ovim agencijama UNICEF, UNAIDS i WHO, Svjetskom bankom i UN-ovim populacijskim fondom (UNFPA).

"Veleposlanik za HIV i AIDS pomogao bi u jačanju suradnje EU s velikim organizacijama poput Svjetskog fonda, Svjetske banke i UNAIDS-a te s afričkim vladama", rekao je ministar Tom Kitt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok u supsaharskoj Africi ima najviše oboljelih od AIDS-a, u istočnoj Europi i središnjoj Aziji zabilježen je najveći porast broja oboljelih.

U istočnoj Europi i središnjoj Aziji AIDS-om je pogođeno 1,5 milijuna ljudi, dok ih je 1995. bilo samo 30.000. Procjenjuje se da je u svijetu HIV-om zaraženo 40 milijuna ljudi.

Ministri iz EU, Rusije, Zajednice nezavisnih država i središnje Azije raspravljat će o mogućnostima suradnje i zaštite mladih od AIDS-a.

Glavna skupština UN-a prihvatila je u lipnju 2001. Deklaraciju o borbi protiv HIV-a i AIDS-a kojom se traži bolja regionalna suradnja u borbi protiv bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara