Dubrovačka deklaracija - temelj transformacije COST programa

Dubrovačka deklaracija dokument koji su danas na ministarskoj konferenciji prihvatili predstavnici zemalja članica COSTa (Europske suradnje u području znanstvenih i tehničkih istraživanja European Cooperation in the Field of Scientific and Tehnical Research) temelj je transformacije toga najstarijeg europskog okvira znanstvene suradnje.

O prihvaćanju te deklaracije - dokumenta o uključivanju programa COST u Europsku zakladu za znanost - ESF (European Science Foundation) novinare je izvijestio ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego neposredno nakon završetka jednodnevne Ministarske konferencije zemalja članica COST-a.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo znanosti i tehnologije, a održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je prijepodne i otvorio taj skup.

Ministarska konferencija okupila je 50-ak predstavnika 35 europskih zemalja članica COST-a među kojima i osam europskih ministara znanosti, uglavnom iz tranzicijskih zemalja i zemalja kandidata za ulazak u Europsku uniju. Na konferenciji su bili i visoki dužnosnici Europske komisije, Europske zaklade za znanost i članovi CSO-a - Odbora visokih predstavnika u kojemu su nacionalni koordinatori COST-a.

Ministar Flego istaknuo je da je Dubrovačka deklaracija donesena zbog potrebe nastavka i intenziviranja suradnje u Programu COST, ona je preduvjet za potpisivanje ugovora između COST-a i ESF-a što bi se, najavio je, trebalo dogoditi do kraja srpnja. Po Fleginim riječima, intenziviranje suradnje omogućit će i odobreni novčani iznos od 80 milijuna eura koliko je za četverogodišnje razdoblje od 2002. do 2006. za program COST odobrila Europska komisija.

I predsjedatelj Odbora visokih predstavnika COST-a Goesta Diehl uvjeren je da će velike promjene koje su nedavno započele u Programu COST, a potvrđene su donošenjem Dubrovačke deklaracije, jamčiti bolju međuvladinu, ali i međuinstitucijsku znanstvenu suradnju europskih zemalja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalni direktor Uprave za znanost Europske komisije Achilleas Mitsos smatra da Dubrovačka deklaracija simbolizira ulazak COST-a u "drugu generaciju", ali potvrđuje i spremnost EK da postane još značajnija poveznica između COST-a i drugih programa znanstvene suradnje EU-a.

Po riječima glavnoga tajnika ESF-a Enrica Bande, spremnost za jačanje i proširenje znanstvene suradnje u Europi govori i o povećanim i sve glasnijim ambicijama europskih dužnosnika kad je riječ o znanosti i visokom obrazovanju.

Nikolaos Dimadis, izaslanik Grčke koja predsjeda EU-om, istaknuo je da Dubrovačka deklaracija znači novu i važnu ulogu u evoluciji COST-a. A to novo "lice" COST-a "vidi" u tome da se u okviru COST-a treba aktivirati suradnja zemalja članica s onim zemljama iz njihova okruženja koje još ne sudjeluju u tom programu. Dodao je da se to posebice odnosi na zemlje jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana. I Klaus Gretschmann, generalni direktor u Tajništvu Vijeća Europske komisije, smatra da je Dubrovačka deklaracija prva etapa u novom licu COST-a, ali i potvrda temeljne europske opredijeljenosti za veća izdvajanja u znanstvena i tehnološka istraživanja.

Pomoćnica ministra znanosti i tehnologije za međunarodnu suradnju Nada Švob Đokić istaknula je da je COST iskazao Hrvatskoj veliko povjerenje zbog organiziranja ministarske konferencije.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara