"Dubrovački HDZ" zavapio prema Kosor: Spasite nas od Šuice!?

Tekst: I.Ć, I.Kri
Foto: Saxum (hr.wikipedia)

"STANJE HDZ-a u Gradu Dubrovniku nakon gubitka lokalnih izbora postaje svakim danom sve gore. Naime, nakon osam godine vladavine HDZ-a i Dubravke Šuice, našli smo se u situaciji da smo izgubili izbore, koje smo mogli dobiti, ali arogancija i indolentnost Dubravke Šuice i totalna neorganizacija i nemobilizacija članstva pred izbore, rat sa županijskim HDZ-om doveli su do gubitka istih", stoji na početku otvorenog pisma koje ima zaglavlje Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik, a koje je poslano predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor kao i glavnom tajniku te stranke Branku Bačiću.

Šuica: Ili je falsifikat ili je pojedinac

U pismu stoji kako ga pišu stari članovi HDZ-a koji u strahu od Šuice ne mogu ga ni potpisati jer "Šuica svima prijeti". No na šest stranica pisma vrlo detaljno opisuju stanje u HDZ-u, kao i trenutnu krizu koja vlada u toj stranci na krajnjem jugu Hrvatske, a dosta je unutarstranačkih detalja. "Stari članovi HDZ-a" tako Šuici zamjeraju apsolutizam, odnosno nemogućnost bilo kakve kritike jer im ona navodno odgovara kako je "apsolutna vladarica HDZ-a" te da onaj koji ne bude poslušan bit će izbačen iz stranke.

Dubravka Šuica u izjavi za Index tvrdi kako vjeruje da je pismo "ili falsifikat ili je incijativa pojedinca".  

"Ne znam ništa o tome pismu. Njega je ili netko falsificirao ili je to neka pojedinačna inicijativa, jer u gradskom HDZ-u vlada jedinstvo. Prije tri dana sam imala sjednicu gradskog odbora na kojoj su mi svi dali potporu. I klub vijećnika HDZ-a djeluje jedinstveno, pa ne znam kako je do ovog pisma došlo", kaže Šuica koju je vijest o pismu Kosor zatekla u Strasbourgu.

Inače u pismu Šuici se otvoreno zamjera kako je na aferama božićnog domjenka u tvrđavi Revelin, kao i na projektu sigurne kuće osobno zaradila, a navodi se kako su je unutar stranke pokušali zaustaviti u prodaji zemljišta na Srđu u čemu nisu uspjeli. 

Iza Šuice, Ivić Pašalić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dubravka Šuica grčevito po konferencijama za novinare dokazuje i uvjerava svih kako je postupila po zakonu i da je cijena od 55 kuna OK, iako i vrapci na grani znaju da je to sramotno", stoji u pismu u kojem se podsjeća i na nedavni posjet Kosor kada je Šuica navodno zaprijetila da u slučaju da se zatraži njena smjena "rasturiti" Gradski odbor te stranke. U pismu stoji i kako je zaprijetila i kadrovima Ivić Pašalića koje bi vratila u stranku.

U pismu se također navodi i politički uspjeh Šuice u toj stranci za koji je bio izravno zaslužan Ivić Pašalić, a zamjera joj se i druženje s "ratnim profiterom Stipe Gabrićem Jambom".

Nakon Šuice, nećakinja?

Isto tako nabrajaju se njene afere od izgradnje obiteljske kuće, zemljišta Čemprijesi, sumnjive provale u njenu kuću, stana u Lapadu koji je sagradila Ingra, ljubičaste kuće na Blidinju, garaže na Ilijinoj glavici. U posljednje vrijeme stoji u pismu stanje je došlo do usijanja kako Šuica nije mogla svog brata Frana Luetića promovirati na mjesto direktora Zračne luke Dubrovnik, a trenutno kao svoju zamjenicu vidi njegovu kćer, odnosno svoju nećakinju, Sanju Puticu na mjesto GO HDZ-a ako nju smjene.

"Vrlo je ružno i vrlo loše za ugled HDZ-a u Dubrovniku da unatoč svemu Dubravka Šuica i dalje u gradskom vijeću Grada Dubrovnika svojim pitanjima putem gradskih vijećnika koji to moraju raditi po njenom nalogu, obračunava se sa svojim dojučerašnjim najbližim suradnicima odnosno pročelnicima gradskih ureda koji su gotovo svi članovi HDZ-a", stoji u pismu u kojem zaključuju kako se obračunava jer je mislila da će iz solidarnosti svi dati otkaze.

Tko će za nas glasati?

"Tko će glasati za HDZ-ovo predsjedničkog kandidata kad svi u Dubrovniku znaju da je Dubravka Šuica kriminalka i spletkarošica kroz koju se percipira svih nas u HDZ-u", naglašava se u pismu u kojem se Kosor moli da što prije stane na kraj Šuici prije nego što rasturi HDZ!

"Ne vidim razloga za svoju smjenu. Što je još važnije za moju smjenu nije niti Gradski odbor koji mi daje potporu. Gubitak grada na izborima je posebna tema. Na njima smo dobili četiri tisuće glasova više nego kada sam na izborima na kojima sam postala gradonačelnica", komentirala je na kraju Šuica za Index dodajući da imaju jednak broj vijećnika u Gradskoj skupštini kao i kada je  bila na vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara