Dubrovački vatrogasci dobili novi brod

Dubrovački vatrogasci dobili novi brod
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

NOVI 13,5 metara dug vatrogasni brod Orlando, vrijedan četiri milijuna kuna, predstavljen je danas u staroj gradskoj luci Dubrovnika, a gradonačelnik Mato Franković je tom prigodom rekao kako je nabavom broda podignuta razina vatrozaštite na Elafitskim otocima i u širem akvatoriju Dubrovnika.

Franković je istaknuo kako od prvog spomena vatrogastva u Dubrovniku u 12. stoljeću do danas za tu svrhu gradu nije služio nijedan značajan brod.

"Vatrogasna zajednica Grada Dubrovnika kupila je izniman brod. Posada je izvrsna i odgovorit će svim izazovima u teškim vremenskim neprilikama", rekao je Franković.

Otoci su sada bliži

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović izjavio je da je bio skeptičan i pesimističan kad je prvi put spomenuta ideja o nabavi vatrogasnog broda.

"Ovaj brod je za sve intervencije najučinkovitiji i najbolji. Svi su nam otoci sad bliži, ne samo za požarne intervencije, već i medicinski prijevoz", rekao je Krilanović.

Predstavljanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Bad Homburga Meinhard Matern, vatrogasni zapovjednik vatrogasne postrojbe toga grada Daniel Guischard te kuma broda, humanitarka iz Bad Homburga Olga Stoss, koja je zapovjedniku Krilanoviću predala iznos od 3600 eura za osiguranje broda. Bad Homburg je grad prijatelj Dubrovnika.

Višenamjenski brod dug je 13,5 metara, a ima dva motora od 550 konjskih snaga za brze intervencije, s velikim prostornim kokpitom i dizalicom s prostorom za vatrogasnu opremu, rezerve pjenila i prijevoz unesrećenih putnika. Služit će za transport vatrogasaca, gašenje požara, intervencije pri onečišćenju mora i spašavanje ugroženih života.

Brod je kupljen novcem Grada Dubrovnika i Javne ustanove Rezervat Lokrum, a uspostavljena je i pomorska služba pri JVP-u Dubrovački vatrogasci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara