Dubrovnik: koncert "dokumenti i odrazi"

ANSAMBAL za ranu glazbu Cappella Ragusina i Klapa Linđo N u programu pod nazivom "Dokumenti i odrazi" na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama izveli su večeras prvi puta 20-ak glazbenih minijatura iz hrvatske glazbene baštine utemeljene na glagoljaškoj tradiciji.

U prvom dijelu koncerta, održanom u klaustru Dominikanskog samostana izvedene su pjesme sakralnog karaktera svojevrsnog glazbeno-folklornog izraza nastalog na narodnom, hrvatskom i staroslavenskom jeziku. Taj dio programa temeljio se na povijesno utvrđenim izvorima kao što su tiskane ili rukopisne stare dalmatinske i pavlinske pjesmarice, koje su od zaborava otrgli i za budućnost sačuvali hrvatski muzikolozi tijekom 19. i 20. stoljeća.

Umjetnički voditelj Ansambla Krešimir Magdić pripremio ih je za večerašnji koncert uz neznatne dorade.

U drugom dijelu koncerta izvedena je uglazbljena uglavnom starija hrvatska lirika. Magdić je uglazbio stihove između ostalih, Džora Držića, Hanibala Lucića, ali i našeg suvremenika Jakša Fiamenga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Ivice Prlendera, ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara, program rane glazbe utemeljene na glagoljaškoj tradiciji uvršten je u program Igara kao protuteža folklornom dijelu programa, kako bi se pokazalo kako hrvatska glazbena baština nije samo ruralnog porijekla.

Uprava festivala izvijestila je danas da je otkazan i drugi koncert meksičkog tenora Ramona Vargasa najavljen za predzadnju večer festivala, 24. kolovoza. Umjesto njega nastupit će mladi tenor Tomislav Mužek s programom napolitanskih pjesama.

(Hina) ggrb dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara