dubrovnik - predstavljena knjiga "Zlostavljanje i zanemarivanje djece"

U Međunarodnom središtu Hrvatskih sveučilišta u Dubrovniku večeras je predstavljena knjiga "Zlostavljanje i zanemarivanje djece" dr. Gordane BuljanFlander i prof. dr. Dubravke KocijanHercigonja. L

Knjiga je nastala na temelju njihovih iskustava u radu s takvom djecom i sadrži brojne primjere iz prakse, crteže, poruke i pisma. Podijeljena je u tri dijela: na emocionalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.

Dr. Buljan-Flander istaknula je kako je istraživanje provedeno na uzorku od 510 studenata zagrebačkih fakulteta pokazalo da je 25 posto djevojaka do 14 godine života doživjelo neki oblik seksualnoga zlostavljanja, a u slučaju mladića, njih 16 posto. Emocionalno zlostavljanje do četrnaeste godine doživjelo je 30 posto mladića i djevojaka, a toliko i fizičko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Buljan-Flander rekla je da je do pete godine života čak trećina djece seksualno zlostavljana. Zlostavljači su u trećini slučajeva roditelji, a u polovici slučajeva to je bliža ili daljnja rodbina. Ostatak zlostavljača bliski su prijatelji obitelji, a u deset posto slučajeva zlostavljači su nepoznate osobe.

Istaknula je da je knjiga namijenjena nastavnicima, roditeljima, te "profesionalcima koji zbog nedovoljne edukacije često ne znaju kako postupiti sa zlostavljanim osobama".

Predstavljanju je bio nazočan i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, koji je, među ostalim, kazao kako je riječ o prvom stručnom objašnjenju problema zlostavljanja. Rekao je da se taj problem često podcjenjuje, te da je zato predstavljena knjiga iznimno vrijedno štivo. Najavio je osnivanje poliklinika za zaštitu djece u nekoliko hrvatskih gradova, među ostalima u Splitu i Rijeci, najkasnije do studenoga ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara