Dubrovnik: Vlasnici Hilton Imperiala o obustavi dogradnje hotela

SLUČAJ obustave građevinskih radova na hotelu Hilton-Imperial bila je tema danas održane konferencije za novinare u Dubrovniku, na kojoj su govorili predstavnici većinskog vlasnika hotela tvrtke Atlantska plovidba, te projektanata i konzervatora.

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja poništilo je krajem listopada građevnu dozvolu Grand Hotelu Imperial iz Dubrovnika jer je po nalazu njihove inspekcije investitor odstupio od odobrenih elemenata gradnje određenih građevnom dozvolom, nakon čega je gradilište zatvoreno.

Član Uprave Atlantske plovidbe za pravne poslove Mario Dujić kazao je kako je poništenje građevinske dozvole "skandalozno jer je riječ o pravomoćnoj građevinskoj dozvoli". Dodao je da "nema dvojbe da Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja nije bilo nadležno poništiti po pravu nadzora pravomoćnu građevinsku dozvolu".

Rezultat je toga, kazao je Dujić, da hotel Hilton-Imperial neće biti spreman za turističku sezonu 2004. I kad bi rekonstrukcija hotela ponovno počela, to ne bi bilo izvedivo do siječnja iduće godine jer je oko 400 radnika razmješteno na druge poslove.

Mario Dujić kazao je također kako je riječ o nesagledivoj šteti koja će se itekako odraziti na interes za ulaganja u Hrvatsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave Atlantske plovidbe Ante Jerković ustvrdio je kako je u tom slučaju riječ o činu veleizdaje, o podrivanju gospodarskih interesa Dubrovnika i Hrvatske, a mogućim inozemnim ulagačima sugerira se nesigurnost ulaganja u našu zemlju. On je također dodao da se krivci za tu situaciju kriju iza tzv. udruga za zaštitu baštine.

Jerković je kazao da su partneri Atlantske plovidbe zaprepašteni onim što se događa i da će se predstavnici Hilton-Imperiala o svemu uskoro očitovati na konferenciji za novinare u Londonu.

Novinarima su sudionici konferencije za novinare predočili dokumentaciju kojom dokazuju kako nije bilo razloga za poništenje građevne dozvole, a glavni projektant Stjepo Butijer kazao je kako je sramotno da jedna "nestručna osoba, poput ministra Ive Banca, može uopće obnašati funkciju na kojoj se nalazi".

Hotel Hilton-Imperial je u većinskom vlasništvu tvrtaka Atlantske plovidbe, koja ima 68 posto dionica, Hilton-Internationala 14 posto i austrijskog Strabaga 12 posto.

Na konferenciji za novinare bila je i predstavnica konzervatora Žana Bače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara