Duesseldorf: Koalicija SPD-Zeleni u krizi

KOALICIJA između Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zelenih u saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje-Vestfalija se nalazi u teškoj krizi a premijer ove pokrajine Peer Steinbrueck (SPD) nije isključio raspad socijaldemokratsko zelene vlade u toj pokrajini.

Steinbrueck se time izravno suprostavio njemačkom kancelaru i predsjedniku SPD-a Gerhardu Schroederu koji ustraje na opstanku koalicije u ovoj pokrajini. Schroeder smatra da su trenutne nesuglasice prolaznog karaktera te da je u interesu obje stranke, koje i na saveznoj razini čine koaliciju, savladavanja ovih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kancelar je za četvrtak sazvao krizni sastanak u svom uredu na kojem će, osim Steinbruecka, sudjelovati i predsjednik SPD-a za Sjeverno Porajnje - Vestfaliju, Harald Schartau te glavni tajnik SPD-a Franz Muentefehring. Promatrači drže da je Schroederu tjedan dana prije izvanrednog kongresa SPD-a na kojem će se odlučivati o budućnosti kancelarovog paketa reformi, izuzetno važna demonstracija stranačke discipline.

Zeleni Steinbruecku predbacuju nelojalno ponašanje te vršenje pritiska na manjeg koalicijskog partnera putem medija. SPD i Zeleni u ovoj pokrajini se već mjesecima spore oko nekoliko važnih projekata poput izgradnje superbrzog vlaka Metrorapid. Dok je SPD za izgradnju ovog vlaka, Zeleni drže da bi sredstva za gradnju Metrorapida trebalo uložiti u postojeću željezničku mrežu. Dva partnera se također spore i oko smjernica energetske politike u nejmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Liberalna stranka (FDP) je, kako izvještavaju neki mediji, već ponudila mjesto manjeg koalicijskog partnera ukoliko dođe do raspada koalicije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara