Dugovi HZZO-a na kraju prošle godine iznosili su 4,038 milijardi kuna

PO IZVJEŠĆU Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), upućenom jučer ministru zdravstva i socijalne skrbi Andriji Hebrangu, dugovi HZZO-a su na kraju prošle godine iznosili 4,038 milijardi kuna.

Pribroji li se tome dug bolnica prema dobavljačima, koji je krajem studenoga iznosio 2,5 milijarde kuna, ukupni dugovi u zdravstvu veći su od 6,5 milijardi kuna.

Od 4,038 milijardi kuna na nedospjele obveze (iznad ugovorenih rokova plaćanja) otpada 2,8 milijardi kuna. Dospjele obveze iznose 195 milijuna kuna, od čega se najveći dio od 164 milijuna odnosi na dugove za lijekove koji su probili ugovoreni rok plaćanja od 120 dana.

U preostalih 1,015 milijardi su obveze vraćanja zajma Svjetske banke iz 1995. godine, dva kratkoročna zajma između HZZO-a, Ministarstva financija i poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 820 milijuna kuna, te ugovor o preuzimanju obveza i potraživanja između veledrogerija i zdravstvenih ustanova.

U dopisu koji je zajedno s dokumentacijom o poslovanju zdravstvenih ustanova uputila ministru Hebrangu, direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović tvrdi da je Zavod o poslovanju redovito izvještavao Ministarstvo zdravstva, a po Zakonu o zdravstvenom osiguranju HZZO samo nadzire rad ustanova o čijem poslovanju odlučuju upravna vijeća i osnivači (županije ili država).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvještaju se navode i podaci o poslovanju HZZO-a s kraja 1999. godine, koje je zatekla prošla Vlada preuzimanjem vlasti 2000. godine.

Tada su dugovi bili 50 milijuna veći i iznosili su 4,089 milijardi kuna. Bivša je vlast 1,6 milijardu dospjelih obveza prebacila u javni dug, čime su oni prestali biti dugovi zdravstva.

Bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić smatra da je HZZO kvalitetno provodio sve Vladine odluke sa samostalnošću koju mu propisuje Zakon o zdravstvenom osiguranju.

"Uzmemo li sve troškove u zdravstvu koje smo preuzeli 2000. godine, ukupni dug u zdravstvu tada bi iznosio 18,5 milijardi kuna, jer bi dugovima HZZO-a trebalo pribrojiti naslijeđene tri milijarde kuna troškova zbog ukidanja amortizacije 1994., sedam milijardi kuna investicija te oko 3,5 milijarde kuna duga za neplaćene doprinose", rekao je Vlahušić Hini.

To je znatno više od 7,5 milijardi kuna koliko, služeći se takvom računicom, Hebrang pripisuje bivšoj Vladi, dodao je Vlahušić.

On smatra kako će Hebrang za funkcioniranje zdravstva bez dugova morati u proračunu osigurati oko 20 milijardi kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara