Duhaček za N1: Onoga tko prozove Plenkovića zatvore, valjda da nauči

Duhaček za N1: Onoga tko prozove Plenkovića zatvore, valjda da nauči
Foto: Filip Kos/PIXSELL

INDEXOV novinar Gordan Duhaček, koji je jučer uhićen i osuđen zbog vrijeđanja policije na Twitteru, gostovao je jutros u programu N1 televizije

"To je očekivano, to je samo još jedan događaj u nizu. Imamo slučaj s Đurđicom Klancir, policija joj je došla u redakciju, tvrdili su da ne znaju tko je. Nedavno su odveli i čovjeka koji je Plenkoviću rekao 'ćaća' pa je satima bio u pritvoru. Policija očito ima svoje preferencije koje dolaze i od kulture u policiji i od politike koja upravlja policijom. 'Za dom spremni' nije problem za našeg premijera, a punk uzrečica 'A.C.A.B.' je. To je nevjerojatno da se jače u Hrvatskoj kažnjava punk izraz nego ustaški slogan", rekao je Duhaček. 

Novinar Indexa je objasnio kako je tekao proces do konačnog uhićenja.

"Rekli su mi da dolaze po mene iz odjela za organizirani kriminal"

"Zvali su prije par mjeseci redakciju, ali nisu htjeli ništa reći glavnoj urednici o čemu se radi, nazvali su me nakon 'Vile Velebita', dakle imali su moj broj mobitela. Rekao sam da sam spreman doći u Zagreb u termin koji oni žele, ali mi je inspektor rekao da nije toliko važno, da kad dođem u Zagreb da navratim. Kad sam ulazio u Hrvatsku iz BiH, zaustavili su me na granici i dali mi dva komada papira. Kako sam u ponedjeljak trebao letjeti u Njemačku, došao sam u nedjelju oko 14:30 u policijsku postaju u Heinzelovu, policajcu objasnio čitavu situaciju, ponudio da fotokopira dokumente i pitao ga mogu li letjeti. Rekao je da mogu, zapisao je moje podatke i rekao da će javiti inspektorici koja se bavi time, a da se ja javim njoj kada dođem u Njemačku. Na pozivu piše da se može opravdati izostanak. Kada sam došao na graničnu kontrolu u zračnoj luci rekli su da će nazvati Heinzelovu, da dolaze po mene iz odjela za organizirani kriminal. Nije mi jasno zašto odjel za organizirani kriminal ako je to prekršaj. Inače, na pozivu je pisalo da se javim odjelu za terorizam. Ako je to nivo prekršaja, zašto se bave time odjel za terorizam i odjel za organizirani kriminal?" zapitao se Duhaček.

Kada su ga dovezli u policijsku postaju Trešnjevka, stavili su ga u ćeliju. 

Stavili ga u ćeliju s flekama krvi po zidovima

"Našao sam se u toj ćeliji u kojoj su na zidovima fleke od krvi. Prvo su me tretirali kao da je riječ samo o obavijesnom razgovoru, a u ćeliji sam shvatio da je stvar postala ozbiljna. U ćeliju je došao sudac Ožanić. Rekao mi je: 'Što ćemo mi s vama, najbolje da priznate?' Natezali smo se tako 20 minuta. Pitao sam što je s mojoj braniteljicom. Odgovorio je samo: 'Ona je gore.' Nije htio da bude tu. Kada smo došli u sudnicu, sudac je meni i odvjetnici unaprijed rekao da hoće ovako, onako i da ne želi ovo. Stekao sam dojam da ne želi čuti što imam za reći nego da je donio presudu i da je samo riječ o kazni."

U slučaju za koji je osuđen i kažnjen s 200 njemačkih maraka preračunato u kune Duhaček je kazao da je kratica A.C.A.B. univerzalna pankerska antisistemska poruka. Osvrnuo se i na drugi slučaj - svoju satiričnu obradu pjesmu "Vila Velebita" koju je također objavio na Twitteru.

"Tko kritizira i prozove Plenkovića, zatvore ga na jedan dan, da nauči"

"Mene čudi zašto tu prijavu policija odmah nije odbacila, zašto to nisu odmah odbacili. Mene je jučer tretiralo 10-15 policajaca. Kao novinar sam pisao o jezeru govana koje se pojavilo na Plitvičkim jezerima. Ovo ljeto smo imali niz takvih slučajeva koju su zagadili Jadran. Kontekst je sasvim jasan da je to satiričan i kritičan izraz na ono što se događa. Vjerojatno ćemo poduzeti još neke pravne korake. Svi su unaprijed imali određeno mišljenje i unaprijed sam bio osuđen. Kombinacija općenite atmosfere u društvu i kako se glava policije odnosi prema onome što je dopušteno. Plenkovića se ne smije prozvati. Nekoga tko je bio kritičan i tko je prozvao premijera se zatvori na jedan dan, da nauči, valjda", zaključio je Indexov novinar Gordan Duhaček. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara