DUMA POTVRDILA UGOVOR O PARTNERSTVU RUSIJE I EU-A

Ruski su zastupnici u petak potvrdili protokol o ugovoru o partnerstvu i suradnji (APC) kojim se taj dokument koji određuje okvire suradnje između Rusije i Europske unije proširuje na deset novih članica EUa, ali su žestoko napali Estoniju i Latviju.

"Proširenje ugovora na deset novih članica Europske unije objektivno odgovara državnim interesima Ruske Federacije", piše u tekstu koji je u donjem domu ruskog parlamenta Dumi prihvaćen sa 346 glasova, dok je 74 zastupnika bilo protiv.

Zastupnici su ponovno kritizirali Estoniju i Latviju, članice EU-a od 1. svibnja u kojima živi ruska manjina.

"Ulazak Latvije i Estonije u EU nije doveo do poboljšanja stanja na području ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u tim državama, napose u Latviji", upozorava se u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnici su osudili "jačanje proturuske retorike", kao i "reviziju žrtava iz Drugog svjetskog rata i obilježavanje obljetnica u svezi s bivšim nacističkim skupinama" u tim zemljama.

Ratifikacija ugovora dolazi nekoliko tjedana uoči summita Rusija-EU koji se treba održati 11. studenog u Den Haagu.

Nakon intenzivnih pregovora, Moskva i Bruxelles parafirali su 27. travnja u Luxembourgu proširenje tog ugovora o partnerstvu, poglavito trgovačkom, na deset novih članica EU-a.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara