Dun&Bradstreet o hrvatskom "čudu": Vlada najavila velike projekte, ali odakle im novac!?

Dun&Bradstreet o hrvatskom "čudu": Vlada najavila velike projekte, ali odakle im novac!?

Foto:Damjan Tadić (Cropix)

DUN&Bradstreet, najstarija bonitetna kuća na svijetu zaključuje u svom najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, kako nisu sigurni na koji će način Hrvatska zapravo financirati veliki investicijski ciklus kojeg najavljuje premijerka Jadranka Kosor.

Naime, u izvješću koje i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja, navodi se kako je Vlada u Zagrebu objavila deset javnih projekata koji se odnose na energiju, transport i komunalnu infrastrukturu, a citiraju riječi potpredsjednika Vlade zaduženog za investicije, Domagoja Miloševića da će te investicije izvršiti poduzeća u državnom vlasništvu uključujući HEP, HŽ, Hrvatske vode te Janaf.

Precizno o lokacijama, ali ništa o financiranju

"Iako se vrlo precizno navodi gdje će se te investicije ispuniti odnosno na koje projekte, s druge strane o samom financiranju nema detalja. No bez obzira na sve već su raspisani neki međunarodni natječaji kako onaj za hidroelektranu Ombla", navodi se u izvješću u kojem se dodaje kako Vladi i dalje pada popularnost i to nakon osvježenja kabineta u prosincu prošle godine. 

Premijerka Kosor, primjećuju u izvješću, polaže nadu u ekonomski oporavak baziran na investicijskim projektima i poboljšanju općeg poslovnog okruženja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, ministrica financija Martina Dalić objavila je promijene u "Modelu A" pri čemu se kamatna stopa snizila na 2,8 posto te oslobodila dodatna sredstva za sanaciju starih dugova. Dodatnu likvidnost omogućio je guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski koji je smanjio nivo rezerve kod centralne banke.

Neznatan rast

"D&B očekuje da će ove promjene omogućiti tek neznatan ekonomski rast, jer banke su i dalje oprezne pri posudbi novca, a poduzeća pri novim investicijama", stoji u izvještaju o Hrvatskoj.  Također, D&B navodi da će rast izvoza za 18,2 posto koji je ostvaren u prošloj godini ove godine biti vrlo teško ponoviti zbog usporavanja rasta u Eurozoni, a predviđaju rast BDP-a u Hrvatskoj za 1,3 posto.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara