Dužnosnici BiH iznenađeni najavom gradnje mosta za Pelješac

NAJAVA hrvatskog premijera Ive Sanadera kako će problem dovršenja auto ceste Split-Dubrovnik biti riješen gradnjom mosta na poluotok Pelješac izazvala je negativna reagiranja predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački dužnosnici uglavnom su iskazali iznenađenje činjenicom da nova hrvatska vlada aktualizira ideje za koje se držalo kako su odavno napuštene ali istodobno cijene kako Sanaderova najava vjerojatno ima za cilj ubiranje bodova na nekom drugom planu.

Takvo mišljenje prvi je iznio ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović. On je ocijenio kako Sanader zapravo pokušava prisiliti BiH da konačno prihvati sporazum o luci Ploče.

To je pitanje s dnevnog reda pokušala skinuti prethodna Račanova vlast no unatoč svim diplomatskim naporima ono je i danas otvoreno jer je posebice bošnjačka strana insistirala na krajnje preciznom definiranju mogućeg arbitražnog postupka.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić izjavio je kako se nada da će o ovome biti riječi na prvom sastanku što će ga imati s novim predsjednikom Vlade Hrvatske planiranom za sredinu veljače, vjerojatno u Zagrebu.

Status luke Ploče neće biti jedina neugodna tema jer će Terzić sa Sanaderom morati razmotriti i pitanje provedbe Sporazuma o slobodnoj trgovini čija je puna primjena prolongirana za tri mjeseca upravo odlukom Vijeća ministara BiH.

Tek u tom paketu moći će se otvoriti i problem gradnje auto ceste odnosno najava gradnje mosta preko Pelješca. "Moram priznati da me malo iznenadila brza i kategorična odluka, odnosno najava Vlade RH, da će rješenje prolaska auto ceste kroz Neum ili oko Neuma tražiti preko mosta Komarna-Pelješac", kazao je Terzić u srijedu za sarajevski "Dnevni avaz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je istaknuo kako je iznenađenje tim veće kada se zna da su vlasti Hrvatske i BiH za Račanova mandata duboko ušle u pregovore o gradnji dijela auto ceste kroz BiH odnosno neumsko zaleđe s ciljem daljeg normaliziranja i stabiliziranja stanja u cijeloj regiji.

Terzić također podsjeća kako je graditi most najnepovoljnije i najskuplje rješenje, no pri tom ne odriče pravo hrvatskoj vladi da donosi odluke koje smatra najboljima za svoju zemlju.

Ministar prometa i komunikacija BiH Branko Dokić uvjeren je međutim kako Sanaderovoj najavi ne treba pridavati posebnu pozornost.

Komentirajući za sarajevsko "Oslobođenje" mogućnost gradnje mosta preko Pelješca, Dokić je kazao kako je izjava hrvatskog premijera zapravo odraz planova nove vlade koja još nije sagledala sve potankosti vezane za gradnju cestovnih prometnica u regiji.

Dokić ističe kako su sve analize upravo hrvatskih stručnjaka rađene u protekle četiri godine pokazale kako je gradnja mosta preko Malostonskog zaljeva potpuno nerentabilan projekt.

Gradnja mosta, podsjeća ministar prometa i komunikacija BiH, mogla bi stajati koliko i cijela dionica auto ceste od Ploča do Dubrovnika.

Ključni aspekt cijelog problema Dokić vidi u činjenici kako Hrvatska baš kao i BiH i Srbija i Crna Gora moraju zajednički razmišljati o načinu gradnje Jadransko-jonske auto ceste.

U naredna dva mjeseca, prema njegovim najavama, predstavnici tri države trebali bi održati sastanak kako bi iznijeli stajališta o gradnji ne samo tog nego i svih drugih međunarodnih prometnih koridora u ovom dijelu Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara