DUŽNOSNIK AL-QAIDE HALID ŠEIK MOHAMED UHIĆEN U PAKISTANU

Halid Šeik Mohamed, jedan od najtraženijih dužnosnika terorističke mreže alQaide, i još dvojica osumnjičenih, uhićeni su u subotu u Rawalpindiju, blizu Islamabada, objavljeno je u subotu iz službenih pakistanskih izvora.

´Konačno smo priveli Halida Šeika Mohameda´, rekao je glasnogovornik predsjednika Perveza Mušarafa, Rašid Kureši.

Pakistanski su dužnosnici rekli kako se radi o bitnom pomaku u lovu na članove al-Qaide, koji se skrivaju u Pakistanu, budući da se uhićeni Halid Šeik Mohamed smatra jednim od ključnih dužnosnika i planera čitave Al Qaide.

Pakistanski ministar informiranja Sheikh Rashid je ranije objavio uhićenje trojice muškaraca u mjestu Rawalpindi, ali nije otkrio njihova imena.

Uhićenja su zajedno izveli agenti američke federalne policije (FBI) i članovi pakistanskih službi sigurnosti, prema izvorima pakistanske policije.

Prema riječima jednog dužnosnika američke administracije na kojeg se u lipnju prošle godine pozvao dnevni list Los Angeles Times, Kuvajćanin Halid Šeik Mohamed je bio mozak atentata 11. rujna na Sjedinjene Države.

´Mislimo da je on upravljao napadima od 11. rujna´, izjavio je taj neimenovani dužnonsik.

Uhićeni Kuvajćanin je već bio na FBI-evom popisu 22 najtraženije osobe zbog planiranja bombaških atentata na dvanaestak američkih zrakoplova iznad Pacifika 1995. godine.

Nakon pada talibanskog režima u Afganistanu u studenom 2001. pakistanske vlasti su uhitile i predale američkim vlastima oko 430 osoba za koje se sumnja da su članovi mreže al-Qaida u bijegu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara