Dužnosnik State Departmenta: Pritvoreni ISIL-ovci u Siriji su sigurnosni rizik

Dužnosnik State Departmenta: Pritvoreni ISIL-ovci u Siriji su sigurnosni rizik
Foto: EPA

OKO 10.000 pritvorenih pripadnika Islamske države i njihove obitelji u logorima u sjeveroistočnoj Siriji predstavljaju veliki sigurnosni rizik, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta, mada je milicija sirijskih Kurda, saveznica Sjedinjenih Država, potpuno sposobna čuvati ih.  

"To nije posebno sigurna situacija", rekao je dužnosnik novinarima u konferencijskom telefonskom razgovoru. "To je tempirana bomba koja otkucava, imati većinu od 10.000 zatvorenika od kojih su mnogi strani borci", rekao je on i ponovio stajalište Washingtona da ih treba vratiti u zemlje iz kojih su došli.

Imaju puno povjerenje u kurdsku miliciju

Islamska je država izgubila skoro sav svoj teritorij u Iraku i Siriji. Njezin bivši čelnik Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u američkom napadu prošli mjesec. Svjetski čelnici su pozdravili njegovu smrt, ali su sigurnosni stručnjaci upozorili kako ta skupina, koja je počinila grozote protiv vjerskih manjina i užasnula većinu muslimana, ostaje sigurnosna prijetnja u Siriji i izvan nje.

Saveznici su se brinuli da bi militanti Islamske države mogli pobjeći tijekom napada Turske na miliciju sirijskih Kurda koja je zatočila tisuće boraca te skupine i u logorima ima desetke tisuća članova njihovih obitelji.

"Imamo puno povjerenje u sposobnost SDF-a da osigura sve objekte za pritvor u kojima drži te ljude i održavati logor al-Hol, ali opet, ne želimo ništa od toga izložiti riziku iz bilo kojih humanitarnih, protuterorističkih ili drugih razloga", rekao je dužnosnik. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara