DUŽNOSNIK UN-A PLAN ČETVORKE DRŽI NAJBOLJIM ZA BLISKI ISTOK

Najbolji put za postizanje cjelovitog mira na Bliskom istoku ostaje plan ´četvorke´, rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda dužnosnik UNa.

Informirajući Vijeće sigurnosti o stanju na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje, podtajnik za politička pitanja Kieran Prendergast rekao je da je stanje u regiji i dalje veoma ozbiljno.

On je kazao kako je bez nekih izgleda za politički napredak teško vidjeti kako se može prekinuti sadašnji krug nasilja i protunasilja.

Provedba plana diplomatske četvorke, koju čine SAD, Rusija, EU i UN, i to što je moguće prije, prekinula bi trenutni zastoj i dopustila Izraelcima i Palestincima da svoje legitimne zahtjeve postave za pregovaračkim stolom, kazao je Prendergast.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Što se više odgađa provedba, to će se više udaljavati Izrael i Palestinci i trebat će mnogo da izgrade povjerenje koje je preduvjet za njihova uzajamna sigurnosna jamstva i, konačno, pravedan i cjelovit sporazum´, rekao je dužnosnik UN-a.

Prendergast je pozdravio izvješća o privatnom sastanku prošloga tjedna između izraelskog premijera Ariela Sharona i predsjednika Palestinskog zakonodavnog vijeća Ahmeda Queria. ´Nadamo se da će ovo označiti početak obnovljenog dijaloga između izraelske vlade i palestinskih vlasti prema postizanju sporazuma o prestanku vatre´, rekao je on.

UN-ova humanitarna agencija za pomoć Palestincima na Bliskom istoku (UNRWA) u međuvremenu je rekla kako će krajem mjeseca nestati sredstava za ishranu oko 1,1 milijun ljudi na okupiranim palestinskim teritorijima. Poziv organizacije donatorima da prilože potrebnih 94 milijuna dolara za njezin rad uglavnom je ostao neuslišen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara