Dva Albanca se automobilom zaletjela u zračnu luku Barcelone. Nije riječ o terorizmu

Dva Albanca se automobilom zaletjela u zračnu luku Barcelone. Nije riječ o terorizmu
Foto: EPA

DVA ALBANSKA državljana su se u petak ujutro namjerno zaletjela automobilom u terminal aerodroma u Barceloni, a katalonska policija koja ih je uhitila u zračnoj luci kasnije je objavila da nisu pokušali izvršiti teroristički napad.

„Odbačen je terorizam kao motiv jutrošnjeg događaja u zračnoj luci El Prat. Dvojica muškaraca su uhićena a događaj se tretira kao običan zločin“, izvijestila je policija preko Twittera.

Oko pet sati ujutro automobil u kojem su bila dva muškaraca zabio se u terminal T1 oštetivši staklo na ulazu. Šef katalonske policije Eduard Sallent rekao je jutros na konferenciji za medije kako su to bila dvojica albanskih državljana od kojih se jedan „deklarirao islamistički“ tijekom upada na aerodrom.

Kad su uletjeli u zračnu luku, prijetili su manjem broju putnika

Policija u tom trenutku nije odbacivala niti jednu pretpostavku motiva napomenuvši kako je istraga u tijeku, a šef unutarnjih poslova Miquel Buch rekao je da su se namjerno zaletjeli automobilom u terminal.

Kada su vozilom ušli unutra muškarci su izašli iz automobila pa prijetili manjem broju putnika koji su se ondje zatekli.

„Ponašali su se nekontrolirano, nisu bili pri sebi, krenuli su prema ljudima koji su spavali te ih počeli vrijeđati i prijetiti da će sve pobiti“, ispričao je svjedok Victor Manuel Sanz Poveda medijima, među kojima i televiziji Antena 3, na aerodromu.

„Tada su se pokretnim stepenicama uputili prema izlazu s aerodroma gdje ih je okružila policija i prisilila da legnu na tlo. Bili su iznimno agresivni i vikali da će ubiti policajce. U početku je vladala panika jer smo mislili da je došlo do terorističkog napada. Jako smo se uplašili“, dodao je.

Policija nije pronašla eksploziv niti opasan materijal

Policija je prethodno izvijestila kako u automobilu nije pronađen eksploziv niti opasan materijal. Novine La Vanguardia su izvijestile jutros kako su muškarci bili pod utjecajem opojnih sredstava.

Ulazak u podzemnu željeznicu na terminalu bio je privremeno zatvoren no terminal i aerodrom su normalno nastavili funkcionirati. Zbog koronavirusa ondje nije bio veliki broj putnika.

Barcelona i obližnje mjesto Cambrils bili su mjesto terorističkog napada u ljeto 2017. godine. Džihadisti su vozilima i hladnim oružjem usmrtili 15 osoba a 131 ranili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara