Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL. Index

POTVRĐENA su dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. 

Kako je rekao ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite , radi se o bliskim osobama dosad zaraženih.

>> UŽIVO Pressica je u tijeku, ministar potvrdio dva nova slučaja zaraze

Jedan je zaraženi bliski kontakt zaraženog u Zagrebu, a drugi je bliski kontakt zaraženog u Rijeci. 

Jedan je novi zaraženi hospitaliziran u KBC Rijeka i on je srednje dobi, a drugi u Zaraznoj u Zagrebu i on je mlađe dobi. Beroš je pojasnio kako je u oba slučaja riječ o blagim siptomima. Dodao je kako su kontakti primarno oboljelih pod nadzorom.

Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni

"Oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt. Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog", pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

"To su sada kućne infekcije, što nas navodi na to da treba češći kontakt unutar obitelji da bi se infekcija prenijela. Svo troje bolesnika su dobro, s vrlo blagim simptomima. Nema ništa zabrinjavajuće i vjerujemo da će oni uskoro biti pušteni kući", rekla je Markotić.

Ustvrdila je kako se dobrom odlukom pokazalo to što je Hrvatska, za razliku od Italije koja je hospitalizirala samo teško oboljele, krenula opreznijim putem pa su pod nadzor stavljeni svi kontakti zaraženih.

"Virus se ponaša kao obiteljski virus. Osam je uzoraka u obradi u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je Markotić i dodala kako nije neobično da postoji prijenos u užoj obitelji.

"Svi slučajevi u Zagrebu su vezani uz prvog zaraženog, a drugi slučaj u Rijeci je vezan uz prvog zaraženog u Rijeci i svi su već bili pod nadzorom", naglasio je Beroš.

Capak: Imamo vrlo dobru epidemiološku situaciju

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju.

"Da nismo hospitalizirali te osobe imali bi dodatni rizik da obole neke druge osobe koje su s njima bile u kontatku. To je potvrda da te mjere moramo provoditi i dalje", poručio je Capak.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje treba li dezinficirati sredstva javnog prijevoza ističu da za to zasad nema potrebe i da će se to napraviti jedino ako se utvrdi da je netko od zaraženih boravio u tim prostorima, što zasad nije slučaj.

Na pitanje novinara postoji li opasnost za domaće životinje i kućne ljubimce, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić rekao je kako domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa i nisu prijenosnici bolesti.

"U Europi nema znanstvenih dokaza koje bi upućivale na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno. Ako se bude bilo što mijenjalo, objavit ćemo", naglasio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara