Dva referenduma u Švicarskoj danas: Jedan o oružju, drugi o poreznim olakšicama

Dva referenduma u Švicarskoj danas: Jedan o oružju, drugi o poreznim olakšicama
Foto: EPA

ŠVICARCI danas glasaju o tome treba li nametnuti strože zakone o kontroli oružja i ukinuti porezne olakšice za međunarodne korporacije - dva referenduma koji bi švicarske zakone mogli uskladiti s međunarodnim i EU standardima.

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje - jedna od najvećih stopa posjedovanja oružja u zapadnoj Europi, prema podacima Sveučilišnog instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Švicarski tradicionalni streljački klubovi i desničarska Narodna stranka protive se planovima o ograničenju vlasništva poluautomatskog oružja.

Vlada tvrdi da nečlanica EU-a Švicarska mora slijediti strože zakone EU-a o oružju ili joj prijeti da bude isključena iz suradnje s EU-om o sigurnosnim i migracijskim pitanjima.

Oponenti su upozorili da plan vodi prema totalnoj zabrani privatnog oružja.

Strane zemlje plaćale bi istu poreznu stopu kao i domaće

Na drugom referendumu glasači odlučuju treba li Švicarska ukinuti porezne olakšice za multinacionalne tvrtke smještene u Švicarskoj te trebaju li radnici, tvrtke i država izdvajati veće doprinose za mirovinski sustav koji nema dovoljno sredstava.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj - klub visoko industrijaliziranih država - zaprijetila je da će Švicarsku staviti na popis zemalja koje još ne provode najviše poreze na dobit.

Prema novoj švicarskoj politici strane zemlje plaćale bi istu poreznu stopu kao i domaće, no porezne stope općenito bi pale.

Ljevičarske stranke planu se protive zbog očekivanog poreznog manjka.

Kako bi osigurala njihovu potporu, vlada je porezno pitanje povezala s planom da se osiguraju mirovine.

Prema nedavnim istraživanjima glasači naginju tome odobravanju zakona o kontroli oružja kako i porezu za mirovinske reforme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara