Dvadeset tisuća građana protiv odlaska Paravca u Moskvu

Dvadeset tisuća građana Bosne i Hercegovine potpisalo je peticiju protiv odlaska predsjedatelja državnog Predsjedništva Borislava Paravca u Moskvu na obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, priopćio je u četvrtak Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Organizatori potpisivanja peticije drže da je sramna činjenica da Paravac koji se ponosi time da mu je otac tijekom Drugoga svjetskog rata bio pripadnikom četničkog pokreta predstavlja BiH u Moskvi 9. svibnja.

Forum mladih SDP-a prikupljanje potpisa organizirao je kako bi se "spriječila kolektivna sramota za državu" te poziva sve relevantne organizacije da se takvim nastojanjima pridruže.

Paravčeva odluka da putuje u Moskvu ponukala je na odbijanje takvog poziva Raifa Dizdarevića, pripadnika partizanskog pokreta i bivšeg visokoga jugoslavenskog dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dizdarević je u pismu ruskom veleposlanstvu u Sarajevu sa žaljenjem konstatirao da ne može prihvatiti sudjelovanje u obilježavanju obljetnice pobjede nad fašizmom zajedno s osobom koja se ponosi na tradicije četničkog pokreta koji je izravno podupirao fašizam.

U Moskvi tako uopće neće biti predstavnika antifašističkog pokreta iz BiH iz razdoblja Drugoga svjetskog rata.

Sam Paravac nije komentirao činjenicu da ga se želi spriječiti da otputuje u Moskvu a njegov savjetnik Drago Vuković izjavio je da je kampanja Foruma mladih SDP-a usmjerena "protiv cijelog srpskog naroda".

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara