Dveri Srpske predstavile "hrvatski euro": Na kovanici od 10 centa je spomenik u Jasenovcu

Foto: dverisrpske.com

Srpski portal Dveri objavio je "ekskluzivne fotografije uzoraka hrvatskog eura".

Navode kako je ta serija kovanica "hrvatskog eura" posvećena ulasku Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine kada bi trebala ući u optjecaj. Navodno je tisuću primjeraka kovano u Europskoj središnjoj banci u Frankfurtu.

Sporan im je spomenik Jasenovcu

Dveri pišu kako sa "hrvatskim eurima" ne bi bilo ništa sporno da na poleđini novčića od 10 centa nije spomenik Jasenovcu, "najvećem koncentracijskom logoru fašističke NDH-a, stratištu preko 750 tisuća Srba, Židova, Roma i drugih".

Od srpskih institucija Dveri traže da provjere informaciju i zaustave puštanje takve kovanice u promet. Za kraj se pitaju "kako bi objašnjenje trebala imati hipotetička kovanica iz njemačke serije s naličjem koncentracijskog logora u Auschwitzu ili Dachau".

"Sporni" spomenik je izgrađen u sjećanje na žrtve logora

No Dveri su potpuno promašile metu, jer je spomenik u Jasenovcu baš izgrađen u sjećanje na žrtve toga ustaškog logora te se svake godine antifašisti okupljaju kako bi podsjetili što se tamo događalo i apelirali da se to više nikada ne dogodi. S druge strane, za gotovo 10 puta su preuveličali broj žrtava logora u Jasenovcu. Prema podacima Spomen područja Jasenovac, u logoru je ubijeno 80.914 žrtava, a postoji i njihov popis po imenima i prezimenima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara