KORONAVIRUS U SVIJETU

Dvije farmaceutske tvrtke pokrenule odlučujuću fazu testiranja cjepiva za koronavirus

Dvije farmaceutske tvrtke pokrenule odlučujuću fazu testiranja cjepiva za koronavirus
Ilustracija: EPA

TVRTKE Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su da su ušle u treću fazu testiranja cjepiva za covid-19 na po 30 tisuća sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja regulatornog tijela te raširenu uporabu do konca ove godine.

Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronavirusa, što je učvrstilo nade da će učinkovito cjepivo zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za cjepivo oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA cjepivo "uči" imunološki sustav prepoznati i neutralizirati koronavirus oponašanjem njegove površine.

Moderna je od američke vlade za razvoj cjepiva dobila gotovo milijardu dolara.

Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji cjepiva za 50 milijuna ljudi, pokaže li se da je učinkovito.

Rezultati testiranja mogući i prije studenoga

Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih cjepiva za koronavirus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Ravnatelj američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim, mogla imati spremne desetke milijuna doza.

Pfizer je priopćio da bi, ako testiranje bude uspješno, mogao već u listopadu zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti cjepiva za 50 milijuna pacijenata.

Pfizer planira do konca 2021. proizvesti oko 1,3 milijardi doza cjepiva, dok Moderna, po riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela, cilja na proizvodnju 500 milijuna do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije studenoga.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara